Prodaja stanova u stalnom padu

Bez autora
Jun 18 2012

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje kredita i Poreske uprave, prodaja nekretnina u Srbiji u poslednje tri godine beleži pad, koji se nastavlja i u ovoj godini, dok su cene stanova pale za trećinu. Tako je prodaja u Beogradu pala 30 posto, a u nekim gradovima u Srbiji i do 50 posto. Sve manje se gradi, a zbog male kupovne moći, loše ponude stanova i sve skupljih kredita, očekuje se da će se taj trend nastaviti. Od 2008. godine kada je u Srbiji ukupno prodato 58.500 stanova i kuća, od čega gotovo polovina u Beogradu, beleži se sve manji promet nekretnina. Prošle godine prodato je gotovo za trećinu manje stanova i kuća nego 2008. Kada je rađen polugodišnji izveštaj o radu poreske uprave, zapaženo je da je broj prodatih stanova od januara do 31. maja, manji od broja u istom periodu prošle godine, a u 90 posto slučajeva pokazalo se da su ugovorene cene niže od procenjene tržišne vrednosti koju izvrši poreska uprava.

Prodaja stanova u stalnom paduPrema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje kredita i Poreske uprave, prodaja nekretnina u Srbiji u poslednje tri godine beleži pad, koji se nastavlja i u ovoj godini, dok su cene stanova pale za trećinu.

Tako je prodaja u Beogradu pala 30 posto, a u nekim gradovima u Srbiji i do 50 posto. Sve manje se gradi, a zbog male kupovne moći, loše ponude stanova i sve skupljih kredita, očekuje se da će se taj trend nastaviti.

Prema pisanju RTS-a, od 2008. godine kada je u Srbiji ukupno prodato 58.500 stanova i kuća, od čega gotovo polovina u Beogradu, beleži se sve manji promet nekretnina. Prošle godine prodato je gotovo za trećinu manje stanova i kuća nego 2008.

Slavica Arsić iz Poreske uprave za RTS navodi da kada je rađen polugodišnji izveštaj o radu poreske uprave, zapaženo je da je broj prodatih stanova od januara do 31. maja, manji od broja u istom periodu prošle godine, a u 90 posto slučajeva pokazalo se da su ugovorene cene niže od procenjene tržišne vrednosti koju izvrši poreska uprava.

Prosečna cena kvadratnog metra stana kupljenog na kredit u Beogradu 2007. godine bila je 1.100 evra, 2008. - 1.500 evra, 2011. - 1.300 evra. Dok su cene nekretnina u svetu zbog krize padale i više od 50 posto, u Srbiji i pored pada prodaje, cene su još uvek veće nego 2007. godine. S druge strane, u manjim mestima u Srbiji stanovi se mogu naći i za 500 evra po kvadratu.

Realna izvođačka cena sa svim instalacijama metar od objekta kreće se od 350 do 450 evra po kvadratu. Sva druga nadogradnja od zemljišta, raznih komunalnih taksi i raznih dažbina koje lokalna samouprave i gradovima sami razrezuju, daleko premašuje izvođačku cenu, ističe Goran Rodić iz Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

Danijela Ilić iz Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije smatra da je neverovatno da prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cena izgradnje u Beogradu tri puta veća nego u Nišu ili u nekim manjim mestima u Srbiji. S obzirom na to da je reč o jednoj državi, ti troškovi moraju biri usklađeni.

Zbog sve manje prodaje manje se gradi i sve više građevinaca je bez posla. Naime, u srpskoj građevinskoj operativi radilo je 120.000 radnika, a sada ih je manje od 70.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik