Prosječna cijena kvadrata u Podgorici u junu iznosila 1.191 euro

Bez autora
Jul 26 2010

Prosječni kvadratni metar stambenog objekta u junu 2010. godine u Podgorici iznosi 1.191 euro, što predstavlja pad od 3,24 odsto u odnosu na cijenu kvadratnog metra prije iz septembra 2009. godine kada je ista iznosila 1.231 eura. Centralna banka Crne Gore CBCG je sprovela svoju redovnu anketu o kretanju cijena nekretnina u Podgorici. Izračunavanje prosječne cijene stana za jun 2010. godine bazirano je na uzorku koji je izveden na grupaciji od 72.917 stanova koji odgovaraju lokacijama Podgorica 1, Podgorica 2 i Podgorica 3. Ove tri katastarske opštine prema podacima Uprave za nekretnine Podgorica, od 82 katastarske opštine predstavljaju najreprezentativniji dio Podgorice, s obzirom da obuhvataju uža gradska naselja. Na osnovu slučajnog uzorka od 2.500 stambenih jedinica, broj uspješno popunjenih anketnih listića bio je 532 odnosno ukupna izlaznost je bila 21,28 odsto.

Prosječna cijena kvadrata u Podgorici u junu iznosila 1.191 euroProsječni kvadratni metar stambenog objekta u junu 2010. godine u Podgorici iznosi 1.191 euro, što predstavlja pad od 3,24 odsto u odnosu na cijenu kvadratnog metra prije iz septembra 2009. godine kada je ista iznosila 1.231 eura, objavljeno je u najnovijem kvartalnom izvještaju Centralne banke Crne Gore.

Centralna banka Crne Gore CBCG je sprovela svoju redovnu anketu o kretanju cijena nekretnina u Podgorici.

Izračunavanje prosječne cijene stana za jun 2010. godine bazirano je na uzorku koji je izveden na grupaciji od 72.917 stanova koji odgovaraju lokacijama Podgorica 1, Podgorica 2 i Podgorica 3.

Ove tri katastarske opštine prema podacima Uprave za nekretnine Podgorica, od 82 katastarske opštine predstavljaju najreprezentativniji dio Podgorice, s obzirom da obuhvataju uža gradska naselja. Na osnovu slučajnog uzorka od 2.500 stambenih jedinica, broj uspješno popunjenih anketnih listića bio je 532 odnosno ukupna izlaznost je bila 21,28 odsto.

Pitanja u postavljenom upitniku su se odnosila na kvalitativne karakteristike stanova, kao što su način grijanja, posjedovanje internet priključka, broj soba, broj balkona, sa osnovnim ciljem da se utvdi relativni uticaj ovih kvalitativnih osobina na vrijednost stana.

Subjektivna ocjena vrijednosti stana je postignuta putem postavljanja pitanja: Ispod koje cijene vlasnici stana ne bi prodali stan u trenutku postavljanja pitanja?

Prosječna vrijednost kvadratnog metra kuće iznosi u prosjeku 1.094 eura, što predstavlja rast od 7,25 odsto u odnosu na septembar protekle godine, dok prosječna vrijednost stambenog objekta – stana iznosi 1.242 eura, što predstavlja pad od 6,7 odsto u odnosu na septembar protekle godine.

Cijene stambenih objekata bilježe stagnaciju u odnosu na mart 2010. godine posebno u dijelu koji se odnosi na cijene stanova i kreće se u rasponu od 3.000 eura na ekskluzivnijim lokacijama do 800 eura u djelovima koji su udaljeniji od centra grada.

Osnovni trend predstavlja diverzifikacija cijena po zonama, što ukazuje da da se tražnja za stanovima značajno izdiferencirala, i da postoji dobra obaviještenost potencijalne tražnje o kretanju cijena na različitim lokacijama.

Tako cijena kvadrata u Podgorici za zonu Podgorica 1 u junu 2010. iznosi 1.359 eura i kreće se u rasponu od 1.200 do 3.000 eura.

Prosječna cijena za zonu Podgorica 2 je iznosila 1.232 eura, a za zonu Podgorica 3 cijena metra kvadratnog iznosi 1.107 eura.

Prema nivou značajnosti, najuticajnije kvalitativne karakteristike stambenog objekta koje imaju uticaj na cijenu su veličina stana, veći broj balkona, veći broj soba i posjedovanje garaže.

Ove veličine pozitivno utiču na cijenu stambenog objekta, dok struja kao osnovni izvor energije negativno utiče na vrijednost stambenog objekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik