Prvi stanari na proleće

Bez autora
Nov 13 2011

U novo naselje "Stepa Stepanović" u Beogradu prvi stanari biće useljeni na proleće, a ceo kompleks sa 4.616 stanova biće potpuno izgrađen do kraja 2012. godine ili početkom 2013. godine, rekao je ministar životne sredine. Trenutno je u prodaji oko 2.050 stanova, od kojih je 1.200 već kupljeno, a za 300 stanova u toku su procedure sklapanja ugovora. Očekuje se da će i ostali stanovi biti u prodaji do kraja ove ili početkom sledeće godine i da će se značajan deo njih biti prodati u ovoj fazi gradnje. Građani kupujući stanove pokazuju da imaju veliko poverenje u taj državni projekat. Prve zgrade na mestu bivše voždovačke kasarne trebalo bi da budu završene u februaru, što je tri meseca pre zvaničnog roka. Radovi se odvijaju dobrim tempom i završeni su svi projekti i javne nabavke, tako da će do kraja tekuće godine građavinari biti angažovani na izgradnji celog kompleksa, u kome će živeti oko 13.000 ljudi.

Prvi stanari na prolećeVoždovačko naselje "Stepa Stepanović" na proleće prima prve stanare. Ceo kompleks od preko 4.500 stanova, u kome će živeti oko 13.000 ljudi, biće potpuno izgrađen do kraja 2012. godine ili početkom 2013. godine, rekao ministar Oliver Dulić.

U novo naselje "Stepa Stepanović" u Beogradu prvi stanari biće useljeni na proleće, a ceo kompleks sa 4.616 stanova biće potpuno izgrađen do kraja 2012. godine ili početkom 2013. godine, rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Ministar je rekao da je trenutno u prodaji oko 2.050 stanova, od kojih je 1.200 već kupljeno, kao i da su za 300 stanova u toku procedure sklapanja ugovora.

"Očekujemo da će i ostali stanovi biti u prodaji do kraja ove ili početkom sledeće godine i da će se značajan deo njih biti prodati u ovoj fazi gradnje", rekao je ministar Dulić za Tanjug.

Dulić je naglasio da građani kupujući stanove pokazuju da imaju veliko poverenje u taj državni projekat.

Prve zgrade na mestu bivše voždovačke kasarne trebalo bi da budu završene u februaru, što je tri meseca pre zvaničnog roka, kažu u ministarstvu.

Radovi se odvijaju, prema rečima Dulića, dobrim tempom i završeni su svi projekti i javne nabavke, tako da će do kraja tekuće godine građavinari biti angažovani na izgradnji celog kompleksa, u kome će živeti oko 13.000 ljudi.

Država je pokazala sposobnost da vodi ovakve projekte i da u oblastima stanogradnje izvede najveće i najkomplikovanije poduhvate, istakao je Dulić.

Ministar je naveo da je to jedan od najvećih stambenih kompleksa koji se trenutno gradi u Evropi i to bez bilo kakvih problema, kašnjenja i skandala koji su, nažalost, pratili druge slične projekte.

Pokazali smo da možemo da izdamo dozvole veoma brzo i posredujemo u komunikaciji između komunalnih preduzeća radi opremanja kompleksa, naveo je ministar.

Uposleno 70 građevinskih firmi

Na izgradnji "Stepe Stepanović" je do sada radilo oko 10.000 ljudi iz 70 građevinskih firmi, a Dulić očekuje da će ukupno biti angažovano 30.000 građevinskih radnika, što predstavlja značajnu pomoć privatanim građevinskim firmama.

Na toj lokaciji gradi se kompleks sa 4.616 stanova raspoređenih u 44 objekta odnosno oko 434.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora.

Prvi izvođači radova su uvedeni na gradilište u januaru ove godine i trenutno je u toku izgradnja 39 objekata sa oko 4.100 stanova, a cena kvadrata je od 1.250 do 1.290 evra sa PDV-om.

Ministar prostornog planiranja je rekao da su završeni i svi projekti za izgradnju novog naselja "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, kao i da se trenutno izdaju prve dozvole.

Tu se javio problem, jer na tom zemljištu postoji neformalno naselje sa nekoliko porodica, rekao je Dulić i dodao da će radovi na izgradnji više od 800 stanova početi kada bude završeno njihovo raseljavanja, u skladu sa međunarodnim standardima.

Ti stanovi će, takođe, biti moderno izgrađeni odnosno ekološki i energetski efikasni, dodao je Dulić.

Novi paket mera za spas građevinarstva  

Na pitanje kakva će biti sledeća građevinska sezona, Dulić je rekao da i u 2012. godini država treba da nađe načine kako da angažuje domaće građevinare za slične projekte.

Podsetio je da se trenutno realizuje 247 građevinskih projekata širom Srbije na osnovu Zakona o pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize.

"Verovali smo da će svetska ekonomska kriza jenjavati tokom ove godine i da ćemo u 2012. godine imati veliki priliv privatnih investicija, a naročito u sektoru građevinarstva, što se na žalost nije desilo", konstatovao je Dulić.

Dulić je rekao da Ministarstvo zato priprema novi paket mera za spas građevinske industrije u 2012. godini kako bi se građevinarima obezbedio posao.

Rast ove godine u građevinskom sektoru je postignut isključivo zato što je država izdvojila značajna sredstva, ali to za sledeću godinu neće biti dovoljno, napomenuo je Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik