Rast građevinskih narudžbi u inostranstvu

Bez autora
Sep 05 2012

Građevinske kompanije iz naše zemlje na izvođenju radova u inostranstvu u prvom polugodištu ove godine bilježe stopu rasta vrijednosti novih narudžbi od 310 posto i vrijednosti izvršenih radova od 42,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, i pored ovako visokog rasta u prvom polugodištu ove godine, treba imati u vidu da sjenku na to bacaju ostvareni rezultati iz 2010. godine kada su bh. kompanije ostvarile rekordne rezultate, prvenstveno zahvaljujući libijskom tržištu, koje je zbog ratnih zbivanja napušteno u 2011. Ipak, to je značajno jer ukazuje na tendenciju rasta novih ugovaranja i realizacije poslova u inostranstvu u tom periodu i preusmjeravanje bh. kompanija sa libijskog na druga tržišta. Od ukupne vrijednosti novih narudžbi u prvom polugodištu ove godine, 37,1 posto se odnosi na zemlje Evrope, 62,9 posto na zemlje Afrike, dok u zemljama Azije nije bilo novih ugovaranja.

Rast građevinskih narudžbi u inostranstvuGrađevinske kompanije iz naše zemlje na izvođenju radova u inostranstvu u prvom polugodištu ove godine bilježe stopu rasta vrijednosti novih narudžbi od 310 posto i vrijednosti izvršenih radova od 42,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u analizi Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala Vanjskotrgovinske komore BiH.

Međutim, i pored ovako visokog rasta u prvom polugodištu ove godine, treba imati u vidu da sjenku na to bacaju ostvareni rezultati iz 2010. godine kada su bh. kompanije ostvarile rekordne rezultate, prvenstveno zahvaljujući libijskom tržištu, koje je zbog ratnih zbivanja napušteno u 2011.
 
Ipak, to je značajno jer ukazuje na tendenciju rasta novih ugovaranja i realizacije poslova u inostranstvu u tom periodu i preusmjeravanje bh. kompanija sa libijskog na druga tržišta, ističu u VTKBiH.
 
Od ukupne vrijednosti novih narudžbi u prvom polugodištu ove godine, 37,1 posto se odnosi na zemlje Evrope, 62,9 posto na zemlje Afrike, dok u zemljama Azije nije bilo novih ugovaranja.

Posmatrano po državama, najveća vrijednost novih narudžbi zabilježena je na tržištu Etiopije - 44,3 miliona KM te na tržištu Crne Gore - 14,7 miliona KM.

„Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u prvom polugodištu ove godine, 52,1 posto se odnosi na zemlje Evrope, 40,7 posto na zemlje Afrike i 7,2 posto na zemlje Azije", navodi se u analizi.

Posmatrano po zemljama, najveća vrijednost ostvarenih radova u inostranstvu ostvarena je u Crnoj Gori 13,3 miliona KM i Keniji 9,5 miliona KM, te Etiopiji 7,6 miliona KM i Libiji 7,4 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik