Raste interes Amerikanaca za nekretnine u Hrvatskoj

Bez autora
Feb 21 2011

Na američkom tržištu raste interes za nekretnine u Hrvatskoj, navodi američki portal Realty&Investments, iako ističu da je riječ o pojačanom interesu koji još uvijek nije rezultirao transakcijama. Očekuje se da će hrvatsko tržište rasti, tako da su mnogi investitori, koji su proteklu godinu 'ispipavali' teren, počeli kupovati. U Američkoj trgovinskoj komori (AmCham) o tom obliku gospodarske suradnje ne znaju puno, ali napominju da je riječ o privatnim malim transakcijama i da oni nisu uključeni. Amerikanci su koncentrirani na nekretnine na priobalnom području i naročito ih veseli pad cijena kuća i apartmana zbog velike ponude. Ističu Split kao kvalitetno odredište u kojem su cijene nekretnina pale 20 posto, što ih čini naročito isplativom investicijom s obzirom na mogućnost dobrih prinosa od iznajmljivanja.

Raste interes Amerikanaca za nekretnine u HrvatskojNa američkom tržištu raste interes za nekretnine u Hrvatskoj, navodi američki portal Realty&Investments, iako ističu da je riječ o pojačanom interesu koji još uvijek nije rezultirao transakcijama.

Očekuje se da će hrvatsko tržište rasti, tako da su mnogi investitori, koji su proteklu godinu 'ispipavali' teren, počeli kupovati. U Američkoj trgovinskoj komori (AmCham) o tom obliku gospodarske suradnje ne znaju puno, ali napominju da je riječ o privatnim malim transakcijama i da oni nisu uključeni.

Amerikanci su koncentrirani na nekretnine na priobalnom području i naročito ih veseli pad cijena kuća i apartmana zbog velike ponude. Ističu Split kao kvalitetno odredište u kojem su cijene nekretnina pale 20 posto, što ih čini naročito isplativom investicijom s obzirom na mogućnost dobrih prinosa od iznajmljivanja.

Pojedinačnim kupcima sugerira se obraćanje lokalnim agencijama, koje su sada puno bolje informirane nego u vremenima prije krize, a i usluga koju nude u posljednjim godinama značajno se popravila. Ipak, uz preporuku, u američkom mediju stoji i upozorenje koje se odnosi na cijene nekretnina. Naime, iako su tražene cijene nekretnina pale i do 30 posto, nedovoljan broj podataka i neuvjerljiva statistika postavlja upitnik na mjerodavnost cijena nekretnina u Hrvatskoj.

Unatoč nepouzdanoj statistici, Hrvatska izaziva interes velikih institucionalnih ulagača, ali prepreka većem broju ulaganja je ograničenost tržišta veličinom, koja ne smješta domaće tržište na listu ulagačkih prioriteta, napominju u CB Richard Ellisu (CBRE), konzultantskoj tvrtki.

»Sve je očitije da je kvaliteta investicijskih prilika u više slučajeva važnija od države u kojoj se nalazi. Ako je prilika za investiranje dovoljno atraktivna, tada će privući investitore sa svih strana, a tako i iz SAD-a«, komentira Arn Willems, predstavnik CBRE-a u Hrvatskoj.

Malo tržište lani je privuklo dva svjetska investicijska fonda - W.P.Carey i Heitman, koji su tijekom 2010. godine uložili više od 200 milijuna eura u komercijalne nekretnine. »To što su te dvije grupacije lani investirale pozamašne iznose u nekretnine u Hrvatskoj dodatno ohrabruje ostale investitore iz SAD-a«, napominje Willems.

Podsjetimo, prva transakcija W.P.Careyja u Hrvatskoj bila je u Agrokorov logistički centar, koji su platili 77 milijuna eura, da bi početkom siječnja s najvećom domaćom tvrtkom postigli sporazum o kupnji niza trgovačkih prostora za 49 milijuna eura, koje je Konzum nakon prodaje uzeo u dugoročni najam.

Heitman je s Trigranitom sklopio joint venture na projektu Arena Centar, odnosno investicijski fond kupio je pola vlasništva u projektu u koji su Mađari uložili oko 350 milijuna eura. Iako partneri nisu objavili iznos transakcije, naveli su da je riječ o »najvećoj pojedinačnoj transakciji u nekretnine u Hrvatskoj«.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik