Rastu krediti za krov nad glavom

Bez autora
May 20 2015

Stanovnici Srpske podigli su u prvom tromjesečju ove godine stambene kredite u iznosu od 531,9 miliona maraka, što je za 1,3 odsto više u odnosu na kraj 2014. godine. Prema podacima Agencije za bankarstvo RS kamatne stope na stambene kredite smanjene su u prvom kvartalu 2015. godine. To je, prema ocjeni ekonomista, uticalo na odluku stanovnika Srpske sa neriješenim stambenim pitanjem da se odluče na podizanje dugoročnih kredita, a time i na rast kreditne aktivnosti banaka. Prosječna efektivna kamatna stopa na stambene kredite iznosila je u prvom kvartalu 5,8 odsto i u odnosu na kraj prethodne godine niža je za 0,41 odsto. Podaci Agencije za bankarstvo pokazuju da je prosječna nominalna kamatna stopa iznosila 5,2 odsto i niža je za 0,27 odsto u odnosu na kraj 2014. godine...

Stanovnici Srpske podigli su u prvom tromjesečju ove godine stambene kredite u iznosu od 531,9 miliona maraka, što je za 1,3 odsto više u odnosu na kraj 2014. godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS kamatne stope na stambene kredite smanjene su u prvom kvartalu 2015. godine. To je, prema ocjeni ekonomista, uticalo na odluku stanovnika Srpske sa neriješenim stambenim pitanjem da se odluče na podizanje dugoročnih kredita, a time i na rast kreditne aktivnosti banaka.

Prosječna efektivna kamatna stopa na stambene kredite iznosila je u prvom kvartalu 5,8 odsto i u odnosu na kraj prethodne godine niža je za 0,41 odsto. Podaci Agencije za bankarstvo pokazuju da je prosječna nominalna kamatna stopa iznosila 5,2 odsto i niža je za 0,27 odsto u odnosu na kraj 2014. godine.

U Novoj banci Banjaluka kažu da su kamatne stope na stambene kredite snizili za jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Tražnja stambenih kredita je zadovoljavajuća, a najtraženiji su zajmovi koje odobravamo iz sredstava Investiciono-razvojne banke RS. Njihov maksimalni iznos je 100.000 KM po nominalnim kamatnim stopama od 3,6 do 4,8 odsto uz maksimalni period otplate od 20 godina. Takođe, imamo i vlastite stambene kredite po fiksnoj kamatnoj stopi od 6,75 odsto do pete godine otplate. Maksimalna vrijednost kamatne stope koja nakon pete godine postaje promjenljiva iznosi 7,25 odsto. Maksimalni iznos kredita zavisi od kreditne sposobnosti klijenta i vrijednosti nekretnine koju kupuje - kažu u Novoj banci.

Ekonomista Goran Radivojac kaže da smanjena tražnja za stambenim kreditima traje od 2008. godine kada je izbila globalna ekonomska kriza. Tržište nekretnina je bio jedan od sektora koji je pretrpio najteže posljedice te krize.

- Tržište nekretnina, a samim tim i stambenih kredita se od tada nije oporavilo. Trenutni rast plasmana stambenih kredita od 1,3 odsto ne može značajnije uticati na reaktiviranje tržišta nekretnina jer je kratkotrajnog daha.

Mogućnosti zaduživanja stanovništva su ograničene zbog niskih zarada. Nije nimalo lako ući u kreditno zaduženje od 100.000 maraka na 20 ili 30 godina sa mjesečnim primanjima od 750 KM - naglašava Radivojac ističući da je prosječna kamata na stambene kredite prilično povoljna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik