Republički geodetski zavod otvorio servise za državne institucije, ali ne i za građane i zaposlene

Bez autora
Jun 22 2022

Nekretnine u Srbiji ponovo mogu da menjaju vlasnika. Posle nekoliko dana "zaključavanja" proradili su servisi Republičkog geodetskog zavoda, doduše ne za sve korisnike.

Zbog straha od posledica hakerskog napada, dok se pregledaju sve stanice u sistemu, elektronske vlasničke knjige su otvorene za ministarstva, notare i lokalne samouprave.

Građani će morati još malo da sačekaju na pristup i šansu da provere podatke za svoje kvadrate i are, ali nadležni uveravaju da nema razloga za brigu.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović poručio je da su svi podaci RGZ zaštićeni. Prema njegovim rečima, utvrđeno je da je virus sa karakteristikama pametnog, u sistem ušao 24. maja, a da je aktiviran 15. juna.

Kako bi sprečili eventualne zloupotrebe podataka, RGZ je ceo informacioni sistem zaključao. Zatvaranje katastra u praksi je značilo prekid prometa nekretnina, ali i izdavanja dozvola.

- Omogućavanje pristupa podacima državnim organima konkretno znači da javni beležnici, koji dobijaju pristup putem sistema Ministarstva pravde, koje je povezano sa RGZ preko magistrale državnih organa, mogu da overavaju kupoprodajne ugovore na tržištu nepokretnosti i izdaju izvode iz baze podataka katastra nepokretnosti - rekla je Maja Radović iz RGZ.

- Očekujemo da naši inženjeri najveći deo sistema puste do kraja radne nedelje, ali iz opreznosti ne mogu da kažem da će to biti celokupan sistem. Najveći deo sistema trebalo bi da bude funkcionalan do kraja sedmice.

Tokom prekinutih veza, javni beležnici nisu mogli da pristupe i provere podatke o nepokretnostima, pa samim tim ni okončaju kuporodaju. Od juče to mogu.

- Do uspostavljanja pristupa katastaru nepokretnosti, javni beležnici nisu bili u mogućnosti da obavljaju one pravne poslove za koje im je bio neophodan novi uvid u katastar, odnosno one poslove za koje nisu imali kompletnu dokumentaciju - rekli su nam u Javnobeležničkoj komori.

- To je uticalo na smanjen obim rada javnih beležnika u prethodnoj nedelji, pre svega zbog nemogućnosti zakazivanja solemnizacija ugovora o prometu nepokretnosti. Kako su servisi RGZ ponovo uspostavljeni, a Pravosudni informacioni sistem (PIS), preko koga javni beležnici imaju pristup katastru, funkcioniše normalno, nastavlja se uobičajen rad i zakazivanje termina.

U agencijama za promet nekretnina zatvorene baze nisu paralisale posao. Potencijalni kupci su birali nekretnine.

- Konkretno naša agencija nije imala zakazano nijedno zaključenje ugovora, tako da mi nismo imali problem - objašnjava nam Peđa Dević, vlasnik jedne agencije.

- Kad se dođe do sklapanja ugovora, realno, tu je posao gotov. Kupci su izabrali nekretninu. Mi smo iskreno mislili da im je nakratko pao sistem, što se nekada i dešava. Problem je, međutim, bio mnogo veći. Vidim da se sada normalizuje polako.

Pomažu tužilaštvo, BIA, MUP

Infrastruktura geoprostornih podataka države prema Ujedinjenim nacijama, prema RGZ, predstavlja jedan od stubova suvereniteta svake države.

- Osim timova inženjera za bezbednost, nama su se u ovom poslu pridružili i predstavnici Tužilaštva, BIA, MUP, kao i svi drugi državni organi koji su bili u mogućnosti da nam pruže podršku u odbrani našeg sistema i podataka u vlasništvu svih građana - rekla je Maja Radović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik