Restitucija: Stanovi menjaju gazde

Bez autora
Jul 18 2012

Agenciji za restituciju do sada je podneto više od 5.000 zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata. Doneto je više od 50 rešenja na osnovu kojih je u naturi već vraćeno oko 200 nepokretnosti. Ranijim vlasnicima i njihovim naslednicima vraćeni su lokali, garaže, ali i stanovi koji su u državnoj svojini, što je malo ko očekivao. Zasada Agencija nije donela nijedno rešenje o obeštećenju. Bez obzira na to što je rešen mali procenat zahteva, u Mreži za restituciju kažu da su zadovoljni što se Agencija prevashodno posvetila vraćanju oduzete imovine u naturi, a ne obeštećenju. Masovniji povraćaj imovine, ali i najveći izazovi za sve učesnike u postupku, tek predstoje i to kada na red dođe zemljište. Bez izmena Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju i uvođenja supstitucije, povraćaj zemljišta biće otežan. Država danas samo preko Ministarstva poljoprivrede gazduje na skoro 450.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. A deo poljoprivrednih parcela u državnoj svojini skriven je i po raznim zadrugama, kombinatima i drugim preduzećima, koja nisu razgraničila državnu i društvenu imovinu.

Restitucija: Stanovi menjaju gazdeAgenciji za restituciju do sada je podneto više od 5.000 zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata. Doneto je više od 50 rešenja na osnovu kojih je u naturi već vraćeno oko 200 nepokretnosti.

Ranijim vlasnicima i njihovim naslednicima vraćeni su lokali, garaže, ali i stanovi koji su u državnoj svojini, što je malo ko očekivao. Zasada Agencija nije donela nijedno rešenje o obeštećenju. Bez obzira na to što je rešen mali procenat zahteva, u Mreži za restituciju kažu da su zadovoljni što se Agencija prevashodno posvetila vraćanju oduzete imovine u naturi, a ne obeštećenju.

- Masovniji povraćaj imovine, ali i najveći izazovi za sve učesnike u postupku, tek predstoje i to kada na red dođe zemljište - kaže za "Novosti" Mile Antić, koordinator Mreže.

- Bez izmena Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju i uvođenja supstitucije, povraćaj zemljišta biće otežan. Država danas samo preko Ministarstva poljoprivrede gazduje na skoro 450.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. A deo poljoprivrednih parcela u državnoj svojini skriven je i po raznim zadrugama, kombinatima i drugim preduzećima, koja nisu razgraničila državnu i društvenu imovinu. Stari vlasnici potražuju oko 300.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najjeftinije za državu je da im to vrati u naturi, a ako to nije moguće onda kroz zamenu za drugo odgovarajuće zemljište, kao što je urađeno krajem prošlog veka, kada je uglavnom kroz supstituciju vraćeno više od 150.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Antić kaže da se sada polako razotkrivaju zloupotrebe oko izdavanja poslovnog prostora, koji je u državnoj svojini. Naime, sada prilikom povraćaja te imovine ranijim vlasnicima, ustanovljeno je da su pojedini lokali, koji su formalno dati u zakup po niskoj ceni izdavani nezakonito u podzakup.

- Nekome je lokalna samouprava izdala lokal u državnoj svojini, a onda ga je zakupac po znatno višoj ceni izdao nekom drugom - ističe Antić.

- Na tu masovnu pojavu vlasti nisu uvek reagovale. To je najbolje objašnjenje kako je na teritoriji opštine Stari grad u zlatno vreme za nekretnine 2004. godine prosečna naplaćena cena zakupa za kvadrat lokala bila 3,3 evra, a svi znamo da je cena išla i više od 100 evra za kvadrat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik