Rezidencije bivše SFRJ u Alžiru i Keniji uskoro u rukama BiH

Bez autora
Feb 03 2020

BiH bi uskoro trebalo da postane novi vlasnik diplomatske imovine u Alžiru i Keniji, a koja je bila u vlasništvu bivše SFRJ i koja i danas ima veliku vrijednost.

Navedeno je to u najnovijoj informaciji o radu Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ od 2018. do aprila 2019. godine, koju je usvojio Savjet ministara BiH na sjednici prošle sedmice.

Ta stečena imovina u Alžiru jedno je od otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske. Ambasada je u raspodjeli pripadala u jednakim dijelovima BiH i Hrvatskoj, a trenutno je ne koristi niti jedna zemlja. Riječ je o rezidenciji na atraktivnoj lokaciji, čija je vrijednost procijenjena na 600.000 dolara.

Hrvatska se, nakon primopredaje, izjasnila da nije zainteresovana da tu nekretninu koristi, a iako BiH nema predstavništvo u Alžiru i pokriva to područje iz Francuske, još nije sve završeno, zbog čega, kako i piše u dokumentu, BiH ne može da eventualno donese odluku o otvaranju DKP-a u Alžiru dok ne bude stavljena tačka na knjiženje i papirologiju.

Dio informacije posvećen je ambasadi bivše SFRJ u Keniji, koja se takođe nalazi na atraktivnoj lokaciji u blizini predsjedničke palate.

- Ministarstvo inostranih poslova BiH u koordinaciji sa Ambasadom BiH u Egiptu, koja nerezidentno pokriva Republiku Keniju, privodi kraju sve aktivnosti na uknjiženju imovine u vlasništvo BiH. Preduzete su i mjere kako bi se objekat očuvao i održavao na adekvatan način, a za vođenje tehničkih i administrativnih poslova angažovan je radnik kako bi se omogućila lakša i brža komunikacija sa predstavnicima vlasti - piše u informaciji.

Naglašeno je i da je taj dio Afrike bio izuzetno interesantan za firme iz BiH koje su imale značajne ugovore, posebno kada je riječ o građevinarstvu i uvozu sirovina. Ambasada BiH u Kairu smatra da to, imajući u vidu da je misija BiH u Južnoj Africi zatvorena, predstavlja značajne i bitne razloge za pokretanje procedure otvaranja diplomatskog predstavništva BiH.

- BiH je preuzimanjem objekata po osnovu sukcesije bivše SFRJ u Alžiru i Najrobiju stekla reprezentativnu imovinu za diplomatsko predstavljanje na afričkom kontinentu, koji je trenutno minimalno pokriven. Nadležni bi, na prijedlog MIP-a, trebalo da donesu odluku koja bi bila polazni osnov za dalje postupanje sa preuzetom imovinom - zaključeno je u aktu koji je dobio podršku ministara.

Aneksom Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše republike uređena je raspodjela diplomatsko-konzularne imovine, a u posljednjem presjeku stoji da se poslovi odvijaju bez većih problema, iako se ušlo u fazu u kojoj su te procedure dosta komplikovanije.

U Savjetu ministara BiH su istakli da su ovlašćeni predstavnik BiH u Zajedničkom komitetu i resor inostranih poslova zaduženi da nastave aktivnosti na realizaciji predstojećih obaveza komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Analiza

BiH ima 56 diplomatsko-konzularnih predstavništva, odnosno 44 ambasade, šest generalnih konzulata i šest misija pri međunarodnim organizacijama. Analiza koju je prije nekoliko godina izradilo Ministarstvo inostranih poslova je pokazala da BiH ima najviše ambasada u arapskim zemljama, ali da od većine njih nije imala velike koristi, zbog čega bi neke mogle biti ugašene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik