Rok za popuste za legalizaciju do 2015.

Bez autora
May 10 2012

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđeno da se rok za popuste za legalizaciju nelegalno podignutih objekata produži do 30. juna 2015. godine.Taj rok prvobitno je trebalo da istekne 30. juna ove godine, ali je odlučeno da on bude produžen zbog velikog broja pristiglih prijava građana i ograničenog administrativnog kapaciteta lokalnih samouprava.

Rok za popuste za legalizaciju do 2015. godineVlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđeno da se rok za popuste za legalizaciju nelegalno podignutih objekata produži do 30. juna 2015. godine, saopštio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić.

Dulić je istakao da je taj rok prvobitno trebalo da istekne 30. juna ove godine, ali je odlučeno da on bude produžen zbog velikog broja pristiglih prijava građana i ograničenog administrativnog kapaciteta lokalnih samouprava.

Novi rok za popuste za legalizaciju sasvim je dovoljan, pri čemu je uputio apel građanima da dopune dokumentaciju, a lokalnim samoupravama da se bolje organizuju i ubrzaju postupke legalizacije.

Prema njegovim rečima, prvobitna zamisao bila je da se rok produži za još samo godinu dana, odnosno do polovine 2013. godine. Međutim, nakon konsultacija sa Stalnom konferencijom gradova i opština, predstavnicima građevinske operative i Privrednom komorom Srbije zaključeno je da to ne bi bilo dovoljno.

Legalizacija predviđa za određene kategorije stanovništva umanjene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove do 100 kvadratnih metara u iznosu od 99 posto, kao i umanjenje od 60 posto za sve vlasnike do 100 kvadrata, bez ispunjenja posebnih uslova.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni, a ispunjavanje socijalnih uslova podrazumeva podnošenje dva dokumenta - da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze i nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine.

Ako u kući od 100 kvadrata žive tri člana popust je 75 posto, a za porodicu sa šest ukućana važi isti popust kao i za četvoročlanu porodicu. Za kuću od 200 kvadrata četvoročlana porodica ima popust 99 posto za prvih 100 kvadrata, a za ostalih 100 kvadrata ostvaruje dodatnih 60 posto popusta.

Od stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji u Srbiji legalizovano više objekata nego prethodnih 11 godina otkada je počeo proces legalizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik