Rusi više nijesu najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori

Bez autora
Apr 23 2018

Ponuda i potražnja za stanovima na primorju i u Podgorici standardno je dobra, dok je na sjeveru skoro i nema. Na cijeni su i dalje nekretnine na primorju, a zanimljivo je da su sve više kupci iz Turske i Italije. Ponuda i potražnja nekretnina već godinama najveća je na primorju i u Podgorici, kažu u agencijama. Na sjeveru interesovanje je slabo i za kupovinu i za prodaju, a, najskuplje je i dalje na primorju. Cijene su stabilne već duže vrijeme i nijesu se značajno mijenjale od prošle godine. Cijene na primorju se kreću od hiljadu do 10 hiljada eura po kvadratu, zavisno od pozicije i luksuza. U Podgorici od hiljadu do dvije hiljade novogradnja, dok je na sjeveru to svakako manje nego u Podgorici i na primorju, kazala je Sanja Radulović iz jedne od agencija za nekretnine.

Rusi više nijesu najveći kupci nekretnina u Crnoj GoriPonuda i potražnja za stanovima na primorju i u Podgorici standardno je dobra, dok je na sjeveru skoro i nema. Na cijeni su i dalje nekretnine na primorju, a zanimljivo je da su sve više kupci iz Turske i Italije.

Ponuda i potražnja nekretnina već godinama najveća je na primorju i u Podgorici, kažu u agencijama. Na sjeveru interesovanje je slabo i za kupovinu i za prodaju, a, najskuplje je i dalje na primorju.

"Cijene su stabilne već duže vrijeme i nijesu se značajno mijenjale od prošle godine. Cijene na primorju se kreću od hiljadu do 10 hiljada eura po kvadratu, zavisno od pozicije i luksuza. U Podgorici od hiljadu do dvije hiljade novogradnja, dok je na sjeveru to svakako manje nego u Podgorici i na primorju", kazala je za RTCG Sanja Radulović iz jedne od agencija za nekretnine.

Najviše se kupuju stanovi u novogradnji, dok se kuće najmanje traže. Iskustva su različita, ali utisak agenata je ostao isti – da je manje više jednak broj onih koji stanove kupuju za gotovinu i na kredit.

"Kod nas ovdje u Podgorici ima putem kreditiranja, a primorje sve uglavnom keš. Primorje većinom strani kupci, a Podgorica naši domaći", saopštila je Svetlana Brajović, iz agencije za nekretnine u glavnom gradu.

Agencije bilježe i obrt u strukturi stranih kupaca. Ruski državljani koji su posljednjih desetak godina bili ubjedljivo prvi na listi, više ne zauzimaju tu poziciju.

"Na našem tržištu se pojavio veliki broj turskih državljana koji kupuju nekretnine i ulažu u Crnu Goru. Veliki upliv imamo od italijanskih kompanija, koji takođe ulažu u poslove", kazala je Sanja Radulović.

Iako je teško procijeniti, naši sagovornici ne očekuju da će u narednom periodu doći do značajnijih promjena na tržištu nekretnina. Vjeruju da će i dalje biti veliko interesovanje za prodaju i kupovini, a da se cijene neće bitno mijenjati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik