Samo ugovor podstanara spasava

Bez autora
Aug 20 2012

Paralelno sa opadanjem vrednosti nekretnina, umanjene su, neznatno, i cene zakupa stanova. Ali ovu razliku najma stana do četrdesetak kvadrata, recimo, za koji umesto 280 ili 300 evra, sada treba mesečno dati 260, brzo je iz novčanika podstanara istisnuo neprestani pad vrednosti dinara. „Udicu” primamljivih oglasa o izdavanju stanova po povoljnoj ceni, kompletno opremljenih, na atraktivnim lokacijama, najlakše zagrizu brucoši koji prvi put traže smeštaj. U proseku, svake godine u prestonici bude oko 25.000 brucoša, većina njih su iz drugih gradova i svojevrsna su lovina agencija, posrednika i stanodavaca. Sudski overenih ugovora između podstanara i stanodavca u Beogradu nema ni deset odsto, a govorimo o armiji od 250.000 stanodavaca i zakupaca u sivoj ekonomskoj i pravnoj zoni. A ugovor je akt koji rešava mnoge probleme. Budući podstanar mora da zahteva potpisivanje ugovora i obavezno, njegovu overu u sudu. Ugovor ima dokaznu snagu i ako ga overi advokat ili agencija koja je posredovala u pronalaženju smeštaja. Validan je i ugovor koji su potpisima overila dva svedoka.

Samo ugovor podstanara spasavaParalelno sa opadanjem vrednosti nekretnina, umanjene su, neznatno, i cene zakupa stanova. Ali ovu razliku najma stana do četrdesetak kvadrata, recimo, za koji umesto 280 ili 300 evra, sada treba mesečno dati 260, brzo je iz novčanika podstanara istisnuo neprestani pad vrednosti dinara.

– Prvi put da me obraduje poziv gazde. Nije zvao da se najavi da će sutra svratiti da „pokupi” kiriju, već da mi saopšti da je odlučio da zakup umanji za 20 evra. Platu dobijam u dinarima, kiriju plaćam u evrima, pa skoro da mi treba isto dinara koliko sam izdvajao pre gazdinog poziva – objašnjava jedan od 150.000 prestoničkih podstanara, koji je pre izvesnog vremena ipak promenio adresu stanovanja.

– Gazda mi se javio telefonom i rekao da imam petodnevni rok da se iselim. Objasnio mi je da ga je preko prijatelja kontaktirao mladi bračni par koji je spreman da za tu lokaciju plati i više nego što sam ja plaćao pre umanjenja. Setio sam se koliko je i meni stan kod hotela „Jugoslavija” zvučao privlačno, ali sam shvatio i da nije trebalo da pristanem da se uselim bez ugovora, koji bi me, između ostalog, zaštitio i od ovakve „nelojalne konkurencije” – kaže on.

Ovakve i slične situacije proživljavaju podstanari koji sa vlasnikom stana nisu potpisali ugovor. A „udicu” primamljivih oglasa o izdavanju stanova po povoljnoj ceni, kompletno opremljenih, na atraktivnim lokacijama, najlakše zagrizu brucoši koji prvi put traže smeštaj. U proseku, svake godine u prestonici bude oko 25.000 brucoša, većina njih su iz drugih gradova i svojevrsna su lovina agencija, posrednika i stanodavaca.

– Sudski overenih ugovora između podstanara i stanodavca u Beogradu nema ni deset odsto, a govorimo o armiji od 250.000 stanodavaca i zakupaca u sivoj ekonomskoj i pravnoj zoni. Zato nije čudo da nam svakodnevno dolaze obe strane za savet i iznose sporne situacije, od nepostojanja otkaznog roka do toga da stanodavcu utekne podstanar, neplativši poslednju kiriju i račune – objašnjava Mirko Mirković, iz Udruženja podstanara „Velegrad”.

A ugovor je akt koji rešava mnoge probleme. Budući podstanar mora da zahteva potpisivanje ugovora i obavezno, njegovu overu u sudu. Ugovor ima dokaznu snagu i ako ga overi advokat ili agencija koja je posredovala u pronalaženju smeštaja. Validan je i ugovor koji su potpisima overila dva svedoka.

Gazde mahom ne prihvataju da o svom trošku saniraju kvarove u stanu. Zato je neophodno pre useljenja sačiniti zapisnik o primopredaji, u kome treba opisati stanje nameštaja i bele tehnike.

– Budući podstanar treba da proveri ispravnost uređaja i opremu u stanu. Treba da vidi gde se nalaze glavni ventili, da li stolarija dihtuje, u kakvom stanju su bojler, šporet, grejna tela, veš mašina... Da li su i na čemu potrebne popravke. Precizirati u ugovoru da je gazda u obavezi da otkloni kvarove ili da to učini podstanar, a da mu za iznos troškova bude umanjena kirija za taj mesec.Uvek treba zvati majstora koji izdaje račun za usluge, a koji kao dokaz treba predati gazdi – savetuje Mirković.

U ugovor obavezno treba uneti otkazni rok i uslove pod kojima može da dođe do povećanja ili umanjenja zakupnine. Zakon o prebivalištu i boravištu građana propisujeotkazni rok od trimeseca, odnosno četiri, ukoliko je obuhvaćen period zime, ali se poštuje i onaj naveden ugovorom. Vlasnik stana je u obavezi da obaveštenje o početku otkaznog roka podstanaru pošalje poštom, jer se datum na poštanskom štambilju uzima kao početak otkaznog perioda.

Neizostavna stavka pismenog dogovora su i eventualne obaveze podstanara i stanodavca – da li je podstanar u obavezi da okreči stan pre iseljenja, da li gazda vraća depozit i u kom iznosu, kao i da su stanaru zagarantovana prava koja ne izlaze iz okvira kućnog reda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik