Sedam banaka u Programu podrške građevinskoj industriji

Bez autora
Jun 22 2010

Prema saopšenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije, prvi javni poziv za učešće u Programu vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije prijavilo sedam poslovnih banaka sa ukupno 14,5 milijardi dinara. Za podršku građevinskoj industriji ukupno će biti izdvojeno 18 milijardi i 125 miliona dinara. Od ovog iznosa država će obezbediti 10 posto sredstava za finansiranje projekata. Takođe, gradovi, odnosno opštine izdvojiće 10 posto, a poslovne banke 80 posto sredstava za finansiranje projekata. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja će tokom narednih dana objaviti javni poziv jedinicama lokalne samouprave da kandiduju projekte koji bi bili finansirani sredstvima prikupljenim u okviru ovog programa. U ovom programu Banka Inteza učestvovaće sa 3,5 milijarde dinara, AIK banka sa tri milijarde dinara, Komercijalna banka sa 2,5 milijarde dinara, Unikredit banka sa dve milijarde dinara, Sosijete ženeral banka sa 1,5 milijardom dinara, dok će Eurobank EFG i Folks banka učestvovati sa po jednom milijardom dinara.

Sedam banaka uključeno u Program vanredne podrške građevinskoj industrijiPrema saopšenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije, prvi javni poziv za učešće u Programu vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije prijavilo sedam poslovnih banaka sa ukupno 14,5 milijardi dinara.

Za podršku građevinskoj industriji ukupno će biti izdvojeno 18 milijardi i 125 miliona dinara. Od ovog iznosa država će obezbediti 10 posto sredstava za finansiranje projekata. Takođe, gradovi, odnosno opštine izdvojiće 10 posto, a poslovne banke 80 posto sredstava za finansiranje projekata.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja će tokom narednih dana objaviti javni poziv jedinicama lokalne samouprave da kandiduju projekte koji bi bili finansirani sredstvima prikupljenim u okviru ovog programa.

U ovom programu Banka Inteza učestvovaće sa 3,5 milijarde dinara, AIK banka sa tri milijarde dinara, Komercijalna banka sa 2,5 milijarde dinara, Unikredit banka sa dve milijarde dinara, Sosijete ženeral banka sa 1,5 milijardom dinara, dok će Eurobank EFG i Folks banka učestvovati sa po jednom milijardom dinara.

Sredstvima koja su namenjena za ovaj program finansiraće se važni građevinski projekti u gradovima i opštinama iz cele Srbije i to: izgradnja i rekonstrukcija škola i obdaništa, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, stanova, sportskih objekata, institucija kulture i drugih objekata od javnog značaja.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja objavilo je 11. juna prvi javni poziv iz Programa vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije za izbor poslovnih banaka, a krajnji rok za prijavu bio je do 21. juna.

Uslov je bio da zainteresovana banka plasira minimum jednu milijardu dinara, sa kamatnom stopom u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećanom za 2,5 posto, rokom otplate od pet godina i periodom počeka od godinu dana.

Vlada Srbije je 3. juna usvojila ovaj program koji će biti realizovan u narednih godinu i po dana. Detaljnije informacije u vezi sa ovim programom možete pogledati ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik