Slijede zapošljavanja u građevinarstvu

Bez autora
Apr 09 2012

Kriza je građevinarima donijela velike gubitke. Izgubljeno je oko 25.000 radnih mjesta pa se velike nade polažu u najavljene programe obnove javnih zgrada. Nadaju se da će što prije početi jer je građevinska sezona u tijeku. Od programa mnogo očekuje i Ministarstvo graditeljstva. Nama treba sad posla jer bez novih ugovora, bez novog zapošljavanja, građevinarstvo će se dalje urušiti, a došli smo u najidealnije vrijeme sezonskih poslova. Svaki se dan očekuje natječaj za obnovu prvih 30 zgrada javne uprave, koja će se financirati kreditima Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvitak. Vraćat će ih građani, iz uštede energije. Danas građani kad uplate 10 kuna u proračun, dio toga odlazi i na plaćanje energije u školama, ministartsvima, bolnicama, zatvorima. Od sutra će isti taj novac plaćati, samo što nećemo više grijati nebo i svemir, nego ćemo vraćati kredit.

Slijede zapošljavanja u građevinarstvuKriza je građevinarima donijela velike gubitke.

Izgubljeno je oko 25.000 radnih mjesta pa se velike nade polažu u najavljene programe obnove javnih zgrada. Nadaju se da će što prije početi jer je građevinska sezona u tijeku.

Od programa mnogo očekuje i Ministarstvo graditeljstva. Nama treba sad posla jer bez novih ugovora, bez novog zapošljavanja, građevinarstvo će se dalje urušiti, a došli smo u najidealnije vrijeme sezonskih poslova, rekao je Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca u graditeljstvu.

Svaki se dan očekuje natječaj za obnovu prvih 30 zgrada javne uprave, koja će se financirati kreditima Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvitak. Vraćat će ih građani, iz uštede energije.

Danas građani kad uplate 10 kuna u proračun, dio toga odlazi i na plaćanje energije u školama, ministartsvima, bolnicama, zatvorima. Od sutra će isti taj novac plaćati, samo što nećemo više grijati nebo i svemir, nego ćemo vraćati kredit, izjavio je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

U Ministarstvu su procijenili da bi se na obnovi jedne zgrade mogao zaposliti 41 radnik direktno, još toliko indirektno, ukupno 82. Vođeno tom logikom, ako bi se ostvario plan o obnovi ne samo javnih, nego i stambenih i komercijalnih zgrada, Ministarstvo najavljuje ambiciozan porast broja zaposlenih.

To je 235.000 radnih mjesta, od toga novostvorenih radnih mjesta između 50-100.000. To je činjenica, izjavila je Ana Pavičić-Kaselj, pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost. No ne slažu se svi sa njom. Ako me već pitate, to nije realno, dodao je Karakaš.

Sačuvati postojeća radna mjesta, realan je cilj građevinara. Svaku investiciju pozdravljaju jer trenutačno više stoje nego što rade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik