Slomljeno crnogorsko tržište nekretnina, očekuje se pad cijena

Bez autora
Apr 08 2020

Zbog koronavirusa zanimanje za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori potpuno je nestalo, pa agencije za nekretnine ovih dana nemaju posla. One navode kako je realno da zbog izostanka potražnje dođe do pada cijena nekretnina u sljedećem razdoblju, piše Pobjeda.

Mehmed Kolarević, građevinski investitor, vlasnik podgoričke kompanije 14. septembar,  ističe da će trajanje ekonomske kriza, a time i krize na tržištu nekretnina, ovisiti o trajanju pandemije koronavirusa.

Mira Radović, direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, kaže da nemaju posla niti u ovom trenutku postoji zanimanje za nekretnine.

Samo informativni pozivi

“Bilo je za očekivati da u ovakvoj situaciji nećemo imati posla i mislim da se nećemo baš tako brzo vratiti u pogon. Jer ipak sve ovo će ostaviti traga, pogotovo na tržište nekretnina i rad agencija”, rekla je Radović.

Ona smatra da će zbog novonastale situacije doći do pada cijena na tržištu nekretnina. Prema njenim riječima, ovih dana agenciju zovu samo ljudi koji imaju slobodne stanove za iznajmljivanje.

I iz agencije As nekretnine navode da trenutno nemaju posla. “Ima tu i tamo nekih poziva, ali to je više informativno ili se neki posao koji je ranije već bio započet sada privodi kraju. Ali obilazaka i prezentacija stanova nema”, kažu iz te agencije.

Dodaju da je nekoliko trgovaca nekretninama koje su kontaktirali uglavnom spremno smanjiti prodajnu cijenu.

Mehmed Kolarević je rekao I da je stala i prodaja njegovih nekretnina, odnosno stanova. “Bilo je nekih dogovora, ali sada prodaja ne ide kako treba”, izjavio je vlasnik 14. septembra. On je naveo i da su njegove građevinske investicije sada na čekanju.

Nerealni zahtjevi

“Zbog ove krize ne može se raditi i do daljnjeg ne znam što će biti”, rekao je Kolarević.

“Vjerovatno će investitori koji su u krizi, a moraju ispuniti obveze prema bankama, odnosno platiti kredite, spustiti cijene nekretnina, tako da bi realno bilo očekivati neki pad, međutim ništa se ne zna sa sigurnošću, jer se ne zna koliko će trajati pandemija koronavirusa”, rekao je Kolarević.

Mira Radović je objasnila da je do prije mjesec dana prosječna cijena stanova u Podgorici iznosila od 1100 do 1400 eura po četvornom metru.

“Cijene ovise od lokaciji, kvaliteti i investitoru. Na Starom aerodromu stanovi su se prodavali po cijeni od 1050 do 1150 eura po kvadratu, u City četvrti jednosobni stanovi su se prodavali i po cijeni od 1400 i 1500 eura po kvadratu, dok su pojedini stanovi u dijelu grada Preko Morače u novijoj gradnji i zgradi Maksim nuđeni za čak 1800 eura po kvadratu, što je potpuno nerealna cijena”, objasnila je Radović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik