Slovenija: Cijene rabljenih stanova u prvom kvartalu nepromijenjene

Bez autora
May 16 2011

Cijene rabljenih stanova u Sloveniji se u prvom ovogodišnjem kvartalu nisu promijenile nego su već peti kvartal za redom ostale na istoj razini. Znatno je pao promet stanovima i kućama – u odnosu na prethodni kvartal 26 odnosno 40 posto. Prosječna cijena rabljenog stana u Sloveniji u prvom je kvartalu iznosila 1.745 eura po metru četvornom. Najviše su cijene na obali i u Ljubljani gdje premašuju 2.500 eura po metru četvornom. Cijene stanova najviše su se promijenile u Mariboru gdje su krajem prošle godine očito dosegle dno. Prosječna je cijena u prvom ovogodišnjem kvartalu je u odnosu na posljednji prošlogodišnji kvartal porasla za 9 posto na 1283 eura po kvadratu. U Celju su cijene stanova nakon godine dana pale za pet posto pa su se cijene u Mariboru i Celju približno izjednačile na razini 1.300 eura po kvadratu. Razina cijena u ta dva grada je još uvijek za četvrtinu niža od slovenskog prosjeka i gotovo za polovinu niža nego u Ljubljani.

Slovenija: Cijene rabljenih stanova u prvom kvartalu nepromijenjeneCijene rabljenih stanova u Sloveniji se u prvom ovogodišnjem kvartalu nisu promijenile nego su već peti kvartal za redom ostale na istoj razini.

Znatno je pao promet stanovima i kućama – u odnosu na prethodni kvartal 26 odnosno 40 posto – objavila je u ponedjeljak Geodetska uprava Slovenije, a prenosi Dnevnik.

Prosječna cijena rabljenog stana u Sloveniji u prvom je kvartalu iznosila 1.745 eura po metru četvornom. Najviše su cijene na obali i u Ljubljani gdje premašuju 2.500 eura po metru četvornom. Cijene stanova najviše su se promijenile u Mariboru gdje su krajem prošle godine očito dosegle dno. Prosječna je cijena u prvom ovogodišnjem kvartalu je u odnosu na posljednji prošlogodišnji kvartal porasla za 9 posto na 1283 eura po kvadratu.

U Celju su cijene stanova nakon godine dana pale za pet posto pa su se cijene u Mariboru i Celju približno izjednačile na razini 1.300 eura po kvadratu. Razina cijena u ta dva grada je još uvijek za četvrtinu niža od slovenskog prosjeka i gotovo za polovinu niža nego u Ljubljani.

Cijene kuća u prosjeku su porasle dva posto. Prosječna je cijena kuća s jednim i dva stana u prvom je kvartalu iznosila 120.880 eura dok je u prethodnom kvartalu bila 123.661 euro. Prosječna kuća u Ljubljani stajala je 275.008 eura, a na obali 195.848 eura.

Promet stambenim nekretninama u prvom je kvartalu znatno pao. Evidentirano je 1372 kupoprodaje stanova što je 26 posto manje nego u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu. Promet kućama pao na 40 posto na 558 transakcija. Osim toga, Geodetska uprava bilježi pad prometa poslovnih nekretnina i zemljišta za gradnjo, kao i seoskih i šumskih zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik