Slovenija pojačava kontrolu iznajmljivača nekretnina

Bez autora
Jun 21 2017

Slovenci koji su u Hrvatskoj vlasnici nekretnina koje iznajmljuju turistima prihode od te djelatnosti moraju prijaviti slovenskim financijskim vlastima te se upisati u porezni registar, jedna je od mjera usmjerenih prema sprječavanju sive ekonomije u turizmu o kojoj su u utorak izvijestili iz Financijske uprave slovenskoga Ministarstva financija. Tijekom ovogodišnje turističke sezone bit će pojačana kontrola jer je dosta onih koji iznajmljuju nekretnine turistima ili ih komercijalno oglašavaju iako tu djelatnost nemaju prijavljenu, kako propisuje zakon, upozoravaju iz Financijske uprave. Fizičke osobe koje turistima u sezoni iznajmljuju kuće, stanove ili druge nekretnine to smiju činiti samo ako su registrirane kao iznajmljivači soba ili samostalni poduzetnici s registriranom tvrtkom. Prihode od turizma iz inozemstva, a najčešće je riječ o objektima u Hrvatskoj, Slovenci su također dužni prijaviti svojim vlastima.

Slovenija pojačava kontrolu iznajmljivača nekretninaSlovenci koji su u Hrvatskoj vlasnici nekretnina koje iznajmljuju turistima prihode od te djelatnosti moraju prijaviti slovenskim financijskim vlastima te se upisati u porezni registar, jedna je od mjera usmjerenih prema sprječavanju sive ekonomije u turizmu o kojoj su u utorak izvijestili iz Financijske uprave slovenskoga Ministarstva financija.

Tijekom ovogodišnje turističke sezone bit će pojačana kontrola jer je dosta onih koji iznajmljuju nekretnine turistima ili ih komercijalno oglašavaju iako tu djelatnost nemaju prijavljenu, kako propisuje zakon, upozoravaju iz Financijske uprave.

Fizičke osobe koje turistima u sezoni iznajmljuju kuće, stanove ili druge nekretnine to smiju činiti samo ako su registrirane kao iznajmljivači soba ili samostalni poduzetnici s registriranom tvrtkom.

Prihode od turizma iz inozemstva, a najčešće je riječ o objektima u Hrvatskoj, Slovenci su također dužni prijaviti svojim vlastima.

Naime, osobama koje rade na crno prijeti kazna od 1000 do 7000 eura. Ako se takva ilegalna djelatnost komercijalno oglašava preko medija i na internetu, kazna može biti od 500 do 2500 eura, upozorava slovensko Ministarstvo financija.

Iznajmljivanje soba i stanova turistima preko turističkih internetskih portala, kao što je "Airbn", u Sloveniji se dosad donekle toleriralo iako se po zakonu vlasnici nekretnina koji to povremeno čine trebaju prijaviti te prijaviti porez na dohodak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik