Slovenski dvorac Podčetrtek prodaje se za 370.000 eura

Bez autora
Jul 13 2017

Zainteresirani za kupnju nekretnina u Sloveniji imaju lijepu priliku kupiti 900 godina stari dvorac za bagatelnu cijenu od 370.000 eura, što zvuči kao dobra šala iako je ponuda sasvim ozbiljna, makar joj lokalne vlasti nisu naklonjene. Zapravo i nije riječ o dvorcu nego sustavu utvrđenih kula površine 2.626 kvadratnih metara, smještenih iznad mjesta Podčetrtek, uz samu staru granicu s Hrvatskom, pa bi drevna gradina možda mogla biti zanimljiiva i hrvatskim investitorima. "Grad Podčetrtek" nekoć je bio u posjedu plemićke obitelji Attems. U pisanim se izvorima prvi put spominje 1261. godine iako se vjeruje da je sagrađen stotinjak godina ranije, navode većinski vlasnici u ponudi za prodaju dvorca koju su istakli preko jedne agencije za prodaju nekretnina.

Slovenski dvorac Podčetrtek prodaje se za 370.000 euraZainteresirani za kupnju nekretnina u Sloveniji imaju lijepu priliku kupiti 900 godina stari dvorac za bagatelnu cijenu od 370.000 eura, što zvuči kao dobra šala iako je ponuda sasvim ozbiljna, makar joj lokalne vlasti nisu naklonjene.

Zapravo i nije riječ o dvorcu nego sustavu utvrđenih kula površine 2.626 kvadratnih metara, smještenih iznad mjesta Podčetrtek, uz samu staru granicu s Hrvatskom, pa bi drevna gradina možda mogla biti zanimljiiva i hrvatskim investitorima.

"Grad Podčetrtek" nekoć je bio u posjedu plemićke obitelji Attems. U pisanim se izvorima prvi put spominje 1261. godine iako se vjeruje da je sagrađen stotinjak godina ranije, navode većinski vlasnici u ponudi za prodaju dvorca koju su istakli preko jedne agencije za prodaju nekretnina.

Attemsi su 1945. godine razvlašteni, a objektu respektabilne starosti, koji nije održavan i prijeti mu urušavanje, veću pozornost ne posvećuju ni sadašnji vlasnici koji žive Sloveniji, SAD-u i Srbiji, pa ga se žele pragmatično riješiti iako su svjesni njegova povijesnog značaja.

"Naša je općina vlasnica 20-postotnog strateškog udjela, a kupca tražimo već dvadeset godina, što nam do sada nije uspjelo", kazao je za Slovensku televiziju načelnik Podčetrtka Peter Misja.

Općina je svoj udio stekla kad je na dvorcu, koji je teško nastradao tijekom burne prošlosti, popravila krov, ali se računa da bi u cjelovitu obnovu i restauraciju dvorca trebalo investirati dvadesetak milijuna eura. Zato je načelnik skeptičan da će i u novom pokušaju dvorac biti prodan, iako je i u turizmu sve izraženiji trend privlačenja gostiju zainteresiranih za kulturne i povijesne sadržaje.

Podčetrtek je zadnji put temeljito obnovljen 1874., a djelomično i nakon jakog potresa u Sloveniji 1974. godine, kad su se potresni udari osjetili i preko Sutle na hrvatskoj strani, no od onda je prilično zapušten pa je i sam pristup njegovim zdanjima u sadašnjem trenutku opasan za izletnike koji ga žele pogledati, upozoravaju lokalne vlasti.

Općina je zato protiv prodaje dvorca, koju su preko nekretninskog agenta objavili većinski vlasnici koji žive u inozemstvu, i nada se da će ga obnoviti preko europskih fondova i uz pomoć države, kako bi postao pravi turistički dragulj.

U tom slučaju, u dvorac bi se vratili i neki antikviteti i vrijedni dokumenti koji se sada nalaze širom Slovenije u muzejima i kod privatnih kolekcionara, nadaju se u općini Podčetrtek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik