Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu

Bez autora
Nov 23 2020

Kao i sva druga tržišta, ove je godine tržište nekretnina obilježila epidemija koronavirusa. U proljeće je na dva mjeseca zastalo trgovanje nekretninama, pa ne čudi da se broj transakcija godišnje smanjio.

Geodetska uprava izdala je ovog tjedna polugodišnje izvješće u kojem naglašava manji broj transakcija i istovremeno stalni rast cijena kuća.

Trgovina nekretninama nastavljena je nakon zaustavljanja u svibnju i dosegla predepidemijski opseg već u srpnju. Unatoč manjem broju transakcija, cijene stambenih nekretnina zadržale su vrijednost, pa čak i porasle u sljedećim mjesecima. Proljetna epidemija stoga nije utjecala na trend rasta cijena stambenih nekretnina, trgovanje je zaustavljeno samo državnom obustavom rada.

Istodobno, kako se očekivalo, tržište komercijalnih nekretnina se smanjilo, koje se nakon proljetnog zatvaranja nije oporavilo u istoj mjeri kao tržište stanova. Broj izvršenih prodaja komercijalnih nekretnina ostao je ispod razine prije epidemije nakon ponovnog otvaranja, ističe se u izvješću. Za razliku od nekretnina, cijene takvih nekretnina također su više ili manje stagnirale u prvoj polovici godine.

Razdoblje nakon prvog vala epidemije pratio je optimizam, no nejasno je kako će tržište odgovoriti na trenutni val zaraza. Trajanje trenutnog drugog vala bit će pod velikim utjecajem na tržište nekretnina, ali istodobno će važnu ulogu imati i kupovna moć i kreditna sposobnost kućanstava i poduzeća.

Gurs ne očekuje iznenadnu krizu na tržištu nekretnina, jer bi cijene mogle padati nekoliko godina nakon prilagođavanja novim tržišnim uvjetima. Potonje se dogodilo i nakon krize 2008. godine, kada su cijene dosegle dno tek 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik