Spas za Staklenike: Prodaja 50.000 kvadrata Zračnoj luci Split

Bez autora
Mar 04 2012

Kaštelanski staklenici napokon vide svjetlo na kraju tunela. Gradsko vijeće, nakon godina priprema, izmijenilo je generalni urbanistički plan uređenja, prenamijenivši 215.000 četvornih metara zemljišta iz poljoprivrednog u infrastrukturno. Kaštelanskim staklenicima time se omogućuje prodaja 50.000 kvadrata koji su dobili oznaku IS1 i za koje je već godinama zainteresirana Zračna luka Split. Radnicima će idućeg tjedna biti isplaćene tri od četiri zaostale plaće. Na sastanku u AUDIO-u uspjelo se dogovoriti dugoročno rješenje - Kaštelanski staklenici idu u restrukturiranje. Uprava već pripremila svu potrebnu dokumentaciju kako bi se raspisao natječaj za privatizaciju. Čeka se samo procjena sudskog vještaka o vrijednosti tvrtke i njezinih nekretnina. Nakon zelenog svjetla Upravnog vijeća, više nema nikakvih zapreka da Kaštelanski staklenici prekinu višegodišnju agoniju.

Spas za Staklenike: Prodaja 50.000 kvadrata Zračnoj luci SplitKaštelanski staklenici napokon vide svjetlo na kraju tunela!

Gradsko vijeće, nakon godina priprema, izmijenilo je generalni urbanistički plan uređenja, prenamijenivši 215.000 četvornih metara zemljišta iz poljoprivrednog u infrastrukturno. Kaštelanskim staklenicima time se omogućuje prodaja 50.000 kvadrata koji su dobili oznaku IS1 i za koje je već godinama zainteresirana Zračna luka Split.

Kako Vjesnik doznaje od regionalnog povjerenika sindikata PPDIV-a Ivice Blaževića, radnicima će idućeg tjedna biti isplaćene tri od četiri zaostale plaće.

"Na sastanku u AUDIO-u uspjeli smo dogovoriti dugoročno rješenje - Kaštelanski staklenici idu u restrukturiranje. Doznajem da je Uprava već pripremila svu potrebnu dokumentaciju kako bi se raspisao natječaj za privatizaciju. Čeka se samo procjena sudskog vještaka o vrijednosti tvrtke i njezinih nekretnina. Nakon zelenog svjetla Upravnog vijeća, više nema nikakvih zapreka da Kaštelanski staklenici prekinu višegodišnju agoniju", poručuje Blažević.

U prodaji tog zemljišta Zračnoj luci radnici Kaštelanskih staklenika vide izlaz iz sadašnje situacije. Time će kaštelansko poduzeće u većinskom državnom vlasništvu namaknuti novac za podmirenje neplaćenih poreza. Glavnica tog duga iznosi 25,4 milijuna, a kamate 9,8 milijuna kuna. Dio pak namjeravaju uložiti u proizvodnju.

Poduzeće je već pokušalo prodati to zemljište splitskom aerodromu za nešto manje od 55 milijuna kuna prije negoli je GUP izmijenjen, no, Zračna luka se u listopadu prošle godine uopće nije javila na natječaj. Čekala se izmjena GUP-a.

Unatoč prodaji zemljišta, proizvodnja Kaštelanskih staklenicika neće biti ugrožena. Poduzeće je vlasnik još 500.000 kvadrata u Donjim Kaštelima i tamo bi se trebali premjestiti proizvodni pogodni.

Prodaja nije jedini način izlaska iz krize. Jadran Penga, direktor Staklenika, otvara i mogućnost pronalaska poslovnog partnera za pokretanje zajedničkog biznisa.

Kaštelanski staklenici, iako su vlasnici vrijednog zemljišta uz samu obalu, nisko su produktivna tvrtka koja se bavi proizvodnjom povrća. Raspolažu sa 700.000 četvornih metara zemljišta na trima lokacijama koje su vrlo blizu jedna drugoj. Knežine, sjeverno od bivše magistrale, obuhvaćaju 12 hektara na kojima su 24 staklenika i može zasebno funkcionirati. Drugi je pogon Resnik bruto površine 215.000 četvornih metara, od toga je 12 hektara pod staklenicima. Izgrađen je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća i ima zastarjelu infrastrukturu, neovisno o investiciji od prije nekoliko godina koja se odnosila na uvođenje novih tehnologija. U poduzeću je zaposleno 140 radnika, te još 20 sezonaca. U vrijeme intenzivne berbe krastavaca, rajčica i paprike radi i 200 ljudi. Godišnje proizvedu dva milijuna kilograma povrća.

Vrijednost zemljišta Staklenika mogla bi višestruko porasti ako bi se dio prenamijenio i omogućila stambena izgradnja. Temeljni kapital je oko 280 milijuna kuna, a tvrtka je više od 90 posto u državnom vlasništvu. Nominalna vrijednost dionice je 2500 kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik