Standardi za bolje življenje

Bez autora
Aug 12 2010

Sertifikacija uvodi predvidivost i sledljivost procesa čime se garantuje standard usluga koje se pružaju klijentima i zato su važan deo svakog sistema u kojem se primenjuju, ali imaju ograničeno trajanje i moraju se obnavljati. Standard može biti dobrovoljan, obavezujući i fakultativan, pa postoje međunarodni standardi koji su prihvaćeni od strane ISO (International Standardization Organization) i privatni standardi (poput globalgap standarda) koji su nastali kao rezultat potreba na tržištu i prihvaćeni su od više organizacija koje implementacijom ovog standarda obezbeđuju nivo kvaliteta usluga ili proizvoda. Takav standard NALED od 2008. primenjuje u Srbiji u sertifikaciji opština sa dobrom poslovnom klimom kao putokaz za lokalne samouprave koje žele da izgrade održiv sistem za privlačenje investicija. NALED-ov program sertifikacije je proces koji jača administrativni kapacitet opština, promoviše standarde i omogućava ocenu kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privrednicima. Program je pokrenut uz podršku USAID-a, a institucionalno je podržan od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odnosno agencije SIEPA i VIP fonda i Aerodroma “Nikola Tesla”, sa ciljem stvaranja ambijenta za aktivno privlačenje investicija....

Standardi za bolje življenjeSertifikacija uvodi predvidivost i sledljivost procesa čime se garantuje standard usluga koje se pružaju klijentima i zato su važan deo svakog sistema u kojem se primenjuju, ali imaju ograničeno trajanje i moraju se obnavljati.

Standard može biti dobrovoljan, obavezujući i fakultativan, pa postoje međunarodni standardi koji su prihvaćeni od strane ISO (International Standardization Organization) i privatni standardi (poput globalgap standarda) koji su nastali kao rezultat potreba na tržištu i prihvaćeni su od više organizacija koje implementacijom ovog standarda obezbeđuju nivo kvaliteta usluga ili proizvoda. Takav standard NALED od 2008. primenjuje u Srbiji u sertifikaciji opština sa dobrom poslovnom klimom kao putokaz za lokalne samouprave koje žele da izgrade održiv sistem za privlačenje investicija.

NALED-ov program sertifikacije je proces koji jača administrativni kapacitet opština, promoviše standarde i omogućava ocenu kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privrednicima. Program je pokrenut uz podršku USAID-a, a institucionalno je podržan od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odnosno agencije SIEPA i VIP fonda i Aerodroma “Nikola Tesla”, sa ciljem stvaranja ambijenta za aktivno privlačenje investicija. Program sertifikacije uspostavlja kriterijume za dostizanje standarda opštinske privredne politike koji su predstavljeni kroz sistem od 12 kriterijuma, odnosno 100 merljivih indikatora. To u prevodu znači da sertifikovana opština poseduje strateška dokumenta (prostorne i strateške planove), odeljenje koje je posvećeno privredi i investitorima, da gradi dijalog i partnerstvo sa privatnim sektorom i ima pojednostavljene sve procedure koje se tiču poslovanja. Sertifikovana opština sistemski radi na promociji svojih potencijala, brine o životnoj sredini i nudi pouzdan servis i pogodnosti za sektor MSP i velike investitore. Za učešće u programu mogu se prijaviti sve opštine u Srbiji, a do sada je u proces ušlo 26 opština od čega je samo osam sertifikovano - Inđija, Loznica, Kragujevac, Subotica, Vranje, Pirot, Bujanovac i Leskovac.

Zašto je tako malo opština sertifikovano? Prvenstveno zato što program sertifikacije nije prečica već putokaz do investitora, a stvaranje privlačne poslovne klime nije jednako što i finansijske povlastice za investitore. Prema istraživanju USAID-ovog MEGA programa, rukovodeći se preporukama, investitori dolaze u opštine za koje se čuje da su izgradile dobar privredni ambijent. Iako finansijske pogodnosti čine važan deo odluke, investitori uzimaju u obzir i kvalitet komunikacije koju ostvaruju sa lokalnim vlastima, profesionalizam, preciznost, kao i utisak i očekivanja o mogućem partnerskom odnosu u budućnosti. Investitori vrednuju realno predstavljenu sliku o lokalnoj sredini i predvidljivost potrebnog vremena i novca koji je potreban za različite postupke, počev od registracije preduzeća, preko izgradnje objekta, povezivanje na energetske i komunalne sisteme snabdevanja i zapošljavanje radne snage. U eri povećane mobilnosti kapitala, kada se on lako seli sa jednog mesta na drugo u potrazi za povoljnijim uslovima privređivanja, važno je da preduzimljive opštine u Srbiji nastave da grade sopstvenu konkurentnost u poređenju sa susedima u okruženju da bi nadomestile svoje prirodne nedostatke i podigle atraktivnost prema investitorima.

Sertifikat NALED-a zato predstavlja garanciju da će postojeći privrednici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslove i aktivnosti koje spadaju u nadležnost lokalnih samouprava u Srbiji. Za građane Srbije, sertifikat NALED-a znači rast poslovne aktivnosti koji dovodi do porasta zaposlenosti, prihoda, potrošnje, povećanog priliva u opštinsku kasu i boljeg životnog standard, kojem svi težimo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik