Stanogradnja diže građevinarstvo RS

Bez autora
May 14 2015

Oporavak građevinarstva u RS započet prošle godine nastavljen je i u prvom ovogodišnjem kvartalu u kojem je vrijednost izvršenih građevinskih radova porasla za 14,1 odsto u odnosu na isti period 2014. godine. Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je uzlet građevinarstva podstakla visokogradnja, u kojoj je zabilježen skok za 22,1 odsto, dok je vrijednost radova u niskogradnji porasla za 7,1 odsto. Time je nastavljen prošle godine započeti trend oporavka građevinskog sektora, koji je veoma važan za kompletnu privredu jer za sobom vuče brojne srodne industrijske grane. Vrijednost građevinskih radova u RS porasla je u prošloj godini za 7,4 odsto, što je bio prvi značajniji rast u ovom sektoru od izbijanja svjetske ekonomske krize 2009. godine.

Stanogradnja diže građevinarstvo RSOporavak građevinarstva u RS započet prošle godine nastavljen je i u prvom ovogodišnjem kvartalu u kojem je vrijednost izvršenih građevinskih radova porasla za 14,1 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je uzlet građevinarstva podstakla visokogradnja, u kojoj je zabilježen skok za 22,1 odsto, dok je vrijednost radova u niskogradnji porasla za 7,1 odsto.

Time je nastavljen prošle godine započeti trend oporavka građevinskog sektora, koji je veoma važan za kompletnu privredu jer za sobom vuče brojne srodne industrijske grane. Vrijednost građevinskih radova u RS porasla je u prošloj godini za 7,4 odsto, što je bio prvi značajniji rast u ovom sektoru od izbijanja svjetske ekonomske krize 2009. godine.

U Privrednoj komori RS ističu da ohrabruje rast građevinskog sektora, ali da je za značajniji i brži oporavak neophodno izaći i na inostrana tržišta, koja garantuju veće i unosnije poslove.

- Zbog toga je neophodna saradnja sa firmama iz regiona, na čijem se uspostavljanju radi. Problem koji muči regionalnu građevinsku operativu je usitnjenost tržišta pa bi šansa mogla biti zajednički nastup na ino-tržištu, posebno u zemljama u kojima su firme iz bivše Jugoslavije izgradile status ozbiljnih partnera. Udruženi projekti odnose se i na nisko i visokogradnju, a posebno su zanimljiva tržišta Rusije, Alžira i Bliskog istoka i pojedinih zemalja EU - kažu u Privrednoj komori RS.

Ističu da regionalne građevinske kompanije mogu uspješno sarađivati i na domaćim velikim projektima poput autoputa Banjaluka - Doboj koji zajedničkim snagama grade laktaški “Integral inženjering” i skopski “Granit”. Podršku saradnji građevinaca već su dale regionalne privredne komore potpisivanjem sporazuma koji će olakšati formiranje konzorcijuma.

- Sporazumom je predviđeno ukidanje administrativnih barijera na tržištima, odnosno međusobno priznavanje licenci i obezbjeđivanje radnih dozvola kako bi firme mogle lakše nastupati izvan teritorije svoje države - kažu u Privrednoj komori RS.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je oporavku doprinijela stanogradnja i nastavak izgradnje autoputa.

- Izgradnja stanova je u porastu jer zima nije bila tako hladna kao prošla, što je pogodovalo građevinarima - istakao je Pavlović pohvalivši inicijativu privrednih komora iz regiona jer je formiranje konzorcijuma postalo nužno i jedini način da manje firme mogu doći do većih poslova, ali i da garantuju da će oni biti uspješno i na vrijeme završeni.

Građevinske dozvole

Broj izdatih građevinskih dozvola u prvom tromjesečju ove godine smanjen je za 14,7 odsto u odnosu na isti period 2014. Izdato je 186 dozvola, od kojih se 154 odnose na objekte u visokogradnji, a 32 dozvole na niskogradnju. Broj predviđenih stanova za gradnju u prva tri mjeseca ove godine bio je veći za 3,7 odsto u odnosu na prvo tromjesečje 2014. godine, a izdato je 448 dozvola za stanove ukupne površine 27.243 metra kvadratna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik