Stanovi bez kupaca

Bez autora
Nov 09 2011

Polovni stanovi u Srbiji više se uopšte ne prodaju. Ne zato što nema vlasnika koji bi se selili i menjali svoj dom za manji ili veći, već zato što nema kupaca. Glavni razlog potpunog zastoja na ovom tržištu, po mišljenju ministra prostornog planiranja Olivera Dulića, leži u odluci Narodne banke Srbije da obavezno učešće za stambene kredite sa deset poveća na 20 odsto. Ta odluka stupila je na snagu 1. jula ove godine i dodatno otežala poslovanje na tržištu nekretnina u Srbiji. - Posebno je pitanje obaveznog učešća, jer je ogroman broj građana zaustavljen u nameri da kupi stan. Nemaju novca da daju 20 odsto depozita - ističe Dulić. - Povećali smo sredstva za subvencinisanje kredita i paradoks je da jedina aktivnost koja postoji ta preko subvencija. Promet polovnih stanova i onih koji ne ispunjavaju uslove da budu subvencionisani je stao. Zato pozivam one koji su donosili odluke iz monetarne politike da ih ponovo razmotre. Da sednemo i vidimo kakve je efekte ta mera dala u monetarnoj politici. Ja tvrdim da je ugrozila građevinske aktivnosti...

Stanovi bez kupacaPolovni stanovi u Srbiji više se uopšte ne prodaju. Ne zato što nema vlasnika koji bi se selili i menjali svoj dom za manji ili veći, već zato što nema kupaca. Glavni razlog potpunog zastoja na ovom tržištu, po mišljenju ministra prostornog planiranja Olivera Dulića, leži u odluci Narodne banke Srbije da obavezno učešće za stambene kredite sa deset poveća na 20 odsto. Ta odluka stupila je na snagu 1. jula ove godine i dodatno otežala poslovanje na tržištu nekretnina u Srbiji.

- Posebno je pitanje obaveznog učešća, jer je ogroman broj građana zaustavljen u nameri da kupi stan. Nemaju novca da daju 20 odsto depozita - ističe Dulić. - Povećali smo sredstva za subvencinisanje kredita i paradoks je da jedina aktivnost koja postoji ta preko subvencija. Promet polovnih stanova i onih koji ne ispunjavaju uslove da budu subvencionisani je stao. Zato pozivam one koji su donosili odluke iz monetarne politike da ih ponovo razmotre. Da sednemo i vidimo kakve je efekte ta mera dala u monetarnoj politici. Ja tvrdim da je ugrozila građevinske aktivnosti.

Najveći protivnik donošenja odluke NBS je bio ministar Dulić. Nesuglasice na relaciji Ministarstvo-NBS pokušao je da razreši premijer Mirko Cvetković, koji je rekao da će Vlada pratiti efekte odluke NBS i reagovati. Zato je rebalansom budžeta i obezbeđeno dodatnih 300 miliona dinara za subvencionisanje stambenih kredita.

- Zabrinjavajući su rezultati kada je u pitanju tržište stanova - kaže Oliver Dulić. - Mislim da je jedini ozbiljan investitor Građevinska direkcija Srbije. To je užasno destimulativno za sve buduće investitore. Posledično pada namera da se investira u građevinsku industriju. Imam nekoliko konkretnih predloga i narednih dana ću pričati sa premijerom o tome. Postoji veliki pritisak građevinske industrije da se Zakon o pomoći građevinskoj industriji nastavi i sledeće godine. Postoji strah da će građevinska industrija doživeti kolaps.

U glavnom gradu proda se jedva 50-ak stanova mesečno. Kreditnih kupaca, kako tvrde u agencijama za promet nekretnina, gotovo da nema. Prema rečima Milana Simonovića iz agencije „Menadžer“, i kada se pojave kupci iz kredita, to su uglavnom zaposleni u bankama i osiguravajućim kućama. Prodaja ide jako teško, uz velike napore i uglavnom kupce nađu samo mali stanovi.

Statistika tokom ove godine primećuje lagani oporavak građevinske industrije. Za prvih šest meseci broj stanova je, mereno izdatim građevinskim dozvolama, veći za 2,7 odsto u odnosu na isti period lane. Istovremeno, vrednost radova je veća za 13,7 odsto. Tržište se, međutim, ne pomera zahvaljujući investicijama privatnika već države, smatra ministar Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik