Stanovi drže cenu

Bez autora
Mar 22 2012

U Srbiji nema tačnih podataka o broju kupljenih i prodatih nekretnina već samo precizna evidencija stanova kupljenih na kredit, a osiguranih u Nacionalnoj korporaciji. To je i najpouzdaniji pokazatelj cena, a one su niže nego u oglasima. Posle sedam godina prikupljanja podataka i 65.000 osiguranih stambenih kredita, napravljen je Domeks-indeks, najpouzdaniji pokazatelj cena po regionima, oblastima i opštinama u Srbiji. Prodaja stanova je prepolovljena, cene su pale u odnosu na 2008. godinu, kada su bile najviše, ali su i dalje znatno više nego 2007. godine. Može se doći do frapantnog zaključka da je 2009. godine u odnosu na 2008. godinu došlo do pada prometa nepokretnosti od 58 odsto, a da je u stvari pad cena nepokretnosti iskazan u procentima bio nekih pet do sedam procenata. Tržište stanova u Srbiji nije vezano za sam promet i cene su neelastične u odnosu na visinu prometa. Za razliku od većine zemalja u kojima je pad prodaje nekretnina uticao i na znatan pad cena, u Srbiji to nije u tolikoj meri uticalo na tržište.

Stanovi drže cenuProdaja stanova u Srbiji je prepolovljena, cene su pale u odnosu na 2008. godinu, kada su bile najviše, ali su i dalje znatno više nego 2007. godine. Za razliku od većine zemalja u kojima je pad prodaje uticao na znatan pad cena, u Srbiji to nije slučaj.

U Srbiji nema tačnih podataka o broju kupljenih i prodatih nekretnina već samo precizna evidencija stanova kupljenih na kredit, a osiguranih u Nacionalnoj korporaciji. To je i najpouzdaniji pokazatelj cena, a one su niže nego u oglasima.

Posle sedam godina prikupljanja podataka i 65.000 osiguranih stambenih kredita, napravljen je Domeks-indeks, najpouzdaniji pokazatelj cena po regionima, oblastima i opštinama u Srbiji.

Prodaja stanova je prepolovljena, cene su pale u odnosu na 2008. godinu, kada su bile najviše, ali su i dalje znatno više nego 2007. godine.

"Možete doći do frapantnog zaključka da je 2009. godine u odnosu na 2008. godinu došlo do pada prometa nepokretnosti od 58 odsto, a da je u stvari pad cena nepokretnosti iskazan u procentima bio nekih pet do sedam procenata", kaže Saša Jovanović iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih depozita.

Kako navodi, tržište stanova u Srbiji nije vezano za sam promet i cene su neelastične u odnosu na visinu prometa. Za razliku od većine zemalja u kojima je pad prodaje nekretnina uticao i na znatan pad cena, u Srbiji to nije u tolikoj meri uticalo na tržište.

Prošle godine je putem osiguranih kredita u Srbiji prodato osam i po hiljada stanova, a prosečna cena bila je oko 940 evra po kvadratu.

Boško Tomašević iz međunarodne konsultantske kuće "Džons Lang Lasal" tvrdi da se, na primer, na Floridi mogu kupiti veoma povoljno stanovi od 50 kvadrata, možda čak za 50 do 60.000 dolara, u zavisnosti od toga gde se nalaze.

"U Švedskoj i Norveškoj cena stana drži nivo, jer tamo kriza nema toliko uticaja dok  je kontinentalna Evropa doživela pad cena, pa u Budimpešti možete da kupite stan za osamsto evra po kvadratu", ističe Tomašević.

U Beogradu neka istraživanja pokazuju da na tržištu fali 100.000 stanova. Marko Vučinić iz međunarodne konsultantske kuće "Kolijers" kaže da su, recimo, u Dablinu u poslednje tri godine, otkad je kriza počela, cene stanova pale u proseku 50 do 60 posto.

Vičinić navodi da su investitori tamo spremni da cenu koriguju u skladu sa smanjenjem potražnje, što nije slučaj na domaćem tržištu.

U 2011. je prodato 15 odsto manje stanova nego 2010. godine, a cene su niže za oko pet procenata. I dok se u prestonici kvadrat prodaje za 1.300 evra, u svim ostalim regionima, Vojvodini, Zapadnoj Srbiji i Šumadiji i Istočnoj i Južnoj Srbiji, prosečna cena je oko 650 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik