Stanovi u Srbiji za godinu dana poskupeli 5,75%

Bez autora
Feb 11 2024

Stanovi u Srbiji su, tokom poslednjeg tromesečja 2023, poskupeli za 5,75 odsto u odnosu na isti period 2022, objavio je Republički geodetski zavod.

RGZ je objavio izveštaj o indeksu cena stanova za Republiku Srbiju u poslednjem kvartalu 2023, koji iznosi 158,66.

To znači da su, u poređenju sa prvim tromesečjem 2019. godine koje RGZ uzima za bazni period, cene stanova u našoj zemlji upola veće, odnosno, za 58,66 odsto.

Kada je reč o rastu cena stanova u četvrtom kvartalu u odnosu na treći kvartal 2023. on, prema podacima RGZ, iznosi 0,83 odsto.

„Gledano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine cene stanova su porasle u Gradu Beogradu 5,79 odsto, u regionu Vojvodine za 4,67 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 5,95 odsto. A, kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16 odsto“, navodi RGZ.

Cene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 5,41 odsto, dok je starogradnja imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93 odsto.

„Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti“, ocenjuje Republički geodetski zavod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik