Stanovi za renoviranje jeftiniji od novogradnje

Bez autora
Dec 25 2011

Stambeno pitanje može da se reši i kupovinom stana koji bi bio 500 evra jeftiniji po kvadratu, a koji treba renovirati. Stanovi koji nisu odmah useljivi po kvadratu oko 20 odsto su jeftiniji od onih kojima nije potrebno renoviranje. Ima stanova koji su ruinirani, neophodno im je renoviranje, i to po pravilu spušta cenu za petinu. Stare zgrade su kvalitetno građene, pa potkrovlje lako može da se pretvori u stan. To ne oduzima ni previše vremena, potrebno je manje od mesec dana, a za je to potreban niz dozvola koje se lako dobijaju. Neophodno je da ima urbanističkih uslova, i da se svi stanari zgrade saglase. Opremanje je olakšano samim tim što većina salona koja prodaju sanitarne elemente obezbeđuje i ugradnju. Prema računici, najmanja suma potrebna za kompletno sređivanje stana od 30 kvadrata ne bi smela da pređe nekoliko hiljada evra. Ipak, reč je o najjeftinijim elementima. Malo kupatilo bi moglo da se sredi za 500 evra. Kuhinja u malim stanovima takođe nije problem jer i gornji i donji elementi, mogu da se naprave za 150 evra.

Stanovi za renoviranje jeftiniji od novogradnjeStambeno pitanje može da se reši i kupovinom stana koji bi bio 500 evra jeftiniji po kvadratu, a koji treba renovirati.

Tako je nedavno uradio i R. Ivanović. (43) iz Beograda, koji je za 36.000 evra kupio stan u centru Beograda u Ulici 29. novembra.

- Hteo sam da mi stan bude blizu centra, jer mi to zbog posla odgovara. Takvi stanovi su se kretali od 1.500 do 1.700 evra po kvadratu, a toliko novca nisam imao. Naišao sam na oglas koji je nudio tavanski prostor sa zastakljenom lođom od 36 kvadrata za 36.000 evra. Stan nije imao kupatilo, pod je morao da se menja. Praktično na svemu je trebalo da se radi - priča Ivanović za “Blic” .

U kompletno sređivanje stana uložio je oko 5.500 evra, a sada taj prostor, ne bi prodavao za manje od 55.000 evra.

U specijalizovanom portalu Nekretnine.rs, potvrdili su nam da su stanovi koji nisu odmah useljivi po kvadratu oko 20 odsto jeftiniji od onih kojima nije potrebno renoviranje.

- Ima stanova koji su ruinirani, neophodno im je renoviranje, i to po pravilu spušta cenu za petinu. Stare zgrade su kvalitetno građene, pa potkrovlje lako može da se pretvori u stan. To ne oduzima ni previše vremena, potrebno je manje od mesec dana - kažu u Nekretnine.rs i dodaju da je za to potreban niz dozvola koje se lako dobijaju. Neophodno je da ima urbanističkih uslova, i da se svi stanari zgrade saglase.

- Opremanje je olakšano samim tim što većina salona koja prodaju sanitarne elemente obezbeđuje i ugradnju - ističe ovaj portal.

Prema računici koju su Nekretnine.rs uradile, najmanja suma potrebna za kompletno sređivanje stana od 30 kvadrata ne bi smela da pređe nekoliko hiljada evra.

Naglašavaju, ipak, da je reč o najjeftinijim elementima. Malo kupatilo bi moglo da se sredi za 500 evra. Kuhinja u malim stanovima takođe nije problem jer i gornji i donji elementi, mogu da se naprave za 150 evra. Instalacije za manji stan bi koštale 50 evra po kvadratu, a ukupan trošak za prozore, instalacije i pod iznosi oko 1.500 evra. Mali stanovi nemaju više od tri-četiri kvadrata prozora, što znači da za to ne treba izdvojiti više od 250 evra - zaključuju iz Nekretnine.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik