Sudski registar suzbio „duple” prodaje stanova

Bez autora
Sep 10 2012

Otkako je prvog januara 2010. godine uveden Centralni registar za promet nepokretnosti sigurnost građana prilikom kupoprodaje stanova znatno je poboljšana, u smislu zaštite od višestrukih prodaja istih nekretnina, a otkriven je manji broj pokušaja zloupotreba. Ovaj registar postoji pri svim osnovnim sudovima u Srbiji u kojima postoje šalteri overe. Evidencija se vodi od pomenutog datuma i u njemu su pohranjeni svi ugovori o prometu nepokretnosti, bez obzira na to da li je reč o novogradnji ili starijim objektima. U Prvom osnovnom sudu u Beogradu se ne mogu dobiti podaci o nekretninama za teritoriju cele Srbije niti obrnuto, jer svaki osnovni sud, u skladu sa Zakonom o prometu nepokretnosti, vodi evidenciju o prometu nepokretnosti, odnosno overava potpise na ugovorima o prometu nepokretnosti sa teritorije za koju je nadležan. Građanin koji je zainteresovan za kupovinu, na primer stana, može da dođe u osnovni sud i proveri da li je taj stan već prodat i koliko puta, odnosno da li se nalazi u sistemu.

Sudski registar suzbio „duple” prodaje stanovaOtkako je prvog januara 2010. godine uveden Centralni registar za promet nepokretnosti sigurnost građana prilikom kupoprodaje stanova znatno je poboljšana, u smislu zaštite od višestrukih prodaja istih nekretnina, a otkriven je manji broj pokušaja zloupotreba.

Ovaj registar postoji pri svim osnovnim sudovima u Srbiji u kojima postoje šalteri overe. Evidencija se vodi od pomenutog datuma i u njemu su pohranjeni svi ugovori o prometu nepokretnosti, bez obzira na to da li je reč o novogradnji ili starijim objektima.

– Bilo je pokušaja zloupotreba, otprilike desetak, ali o njima nemamo detaljne podatke, jer ti ugovori nisu ni uneti u sistem, već je radnik overe primetio i obavestio sudsku upravu, koja je zvala policiju i ti ljudi su uhapšeni. To su, uglavnom, pokušaji duple prodaje, a imali smo i slučaj da je prodavac falsifikovao izjavu suvlasnika da je saglasan sa prodajom, što je radnik overe uočio – kaže sudija Gordana Vuković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu se ne mogu dobiti podaci o nekretninama za teritoriju cele Srbije niti obrnuto, jer svaki osnovni sud, u skladu sa Zakonom o prometu nepokretnosti, vodi evidenciju o prometu nepokretnosti, odnosno overava potpise na ugovorima o prometu nepokretnosti sa teritorije za koju je nadležan.

Građanin koji je zainteresovan za kupovinu, na primer stana, može da dođe u osnovni sud i proveri da li je taj stan već prodat i koliko puta, odnosno da li se nalazi u sistemu. Pod kojim uslovima se može doći do ovih podataka?

– Zainteresovano lice može da dođe na šalter gde se vrši overa i da kaže da želi da proveri neki stan. Potrebno je da zna broj stana, adresu (ulicu i broj) i katastarsku parcelu, a potrebno je i da se legitimiše, i ostvariće uvid u podatke tako što će mu radnik overe dati podatke o tom stanu. To lice takođe može da podnese pismeni zahtev sudu da mu se izda potvrda o traženim podacima, u tom zahtevu treba da navede podatke o stanu i o sebi i biće mu izdata potvrda. Do sada se uglavnom događalo da ona lica koja su u sporu sa nekim u vezi sa stanom, traže takve potvrde o tom stanu da bi im poslužile kao dokaz na sudu – objašnjava sudija Gordana Vuković.

Građanima su dostupni podaci o nepokretnosti, kao i ime i prezime prodavca i kupca, dok se ostali lični podaci moraju zaštiti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Da li je moguće da se obavi kupoprodaja stana, kuće ili zemljišta a da nije zabeležena u registru?

– Moguće je da se obavi prodaja nepokretnosti, a da ne bude evidentirana u registru, ali takav ugovor nije punovažan. Podaci se unose u registar tako što ih unosi radnik overe suda i to one podatke koji se nalaze u ugovoru koji se overava – kaže sudija Gordana Vuković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik