Svaka druga kuća ruina

Bez autora
May 15 2011

Dotrajale fasade, krovovi koji prokišnjavaju, ulazi i liftovi koji se ne održavaju, slika su zgrada u kojima se danas živi. O bezbednosti se govori tek kada otpadne parče fasade, deo krova ili se obruše terase. A, u Srbiji je, od oko tri miliona stanova i kuća, za ozbiljnu sanaciju zrelo više od 1,3 miliona. Zakon o održavanju stambenih zgrada jasno propisuje da održavanje finansiraju vlasnici stanova i poslovnog prostora. Međutim, oni nemaju oko pet milijardi evra, koliko je procenjena vrednost radova na sanaciji tih objekata. Taj novac nema ni država, pa jedino rešenje leži u povoljnim kreditima, za koje mesečna rata ne bi opteretila kućni budžet za više od 50 evra. Prosečna starost nekretnina u našoj zemlji je veća od 30 godina. Na trećini ukupnog broja objekata neophodna je zamena stolarije, vodovodnih i elektro instalacija, podnih obloga, termička zaštita, uređenje fasada i krovova, što je velika šansa za domaću građevinsku industriju.

Svaka druga kuća ruinaDotrajale fasade, krovovi koji prokišnjavaju, ulazi i liftovi koji se ne održavaju, slika su zgrada u kojima se danas živi. O bezbednosti se govori tek kada otpadne parče fasade, deo krova ili se obruše terase.

A, u Srbiji je, od oko tri miliona stanova i kuća, za ozbiljnu sanaciju zrelo više od 1,3 miliona. Zakon o održavanju stambenih zgrada jasno propisuje da održavanje finansiraju vlasnici stanova i poslovnog prostora.

Međutim, oni nemaju oko pet milijardi evra, koliko je procenjena vrednost radova na sanaciji tih objekata. Taj novac nema ni država, pa jedino rešenje leži u povoljnim kreditima, za koje mesečna rata ne bi opteretila kućni budžet za više od 50 evra.

Prosečna starost nekretnina u našoj zemlji je veća od 30 godina. Na trećini ukupnog broja objekata neophodna je zamena stolarije, vodovodnih i elektro instalacija, podnih obloga, termička zaštita, uređenje fasada i krovova, što je velika šansa za domaću građevinsku industriju, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Primera radi, za zamenu građevinske stolarije potrebno je oko 12 miliona prozora i vrata, oko 60 miliona kvadrata parketa i drugih podnih obloga, kilometri kablova, cevi...

- Zbog poboljšanja uslova stanovanja i manjih računa za komunalije, vlasnicima stanova bi se ova investicija isplatila - kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS. - Posebno je važna energetska efikasnost.

Ozbiljne banke iz EU spremne su za kreditiranje vlasnika nekretnina, uz minimalne kamate, a za ovaj projekat zainteresovane su i građevinske industrije Nemačke, Italije i Austrije, koje prednjače u isporuci repromaterijala, kao i opreme za našu industriju.

Prosečan vek trajanja zidane građevine je oko 50 godina. Posle toga neophodna je njena rekonstrukcija. U Srbiji su državni i društveni stanovi otkupljeni, pa sada brigu o njima treba da vode vlasnici, koji obično oko zajedničkog prostora ne mogu da se dogovore. Pojedini objekti čak ugrožavaju bezbednost stanara i prolaznika. Zbog starih instalacija često dolazi i do požara.Znatan broj zgrada, posebno u Beogradu, neplanski je i nekvalitetno nadziđivan, tako da je ugrožena i statika objekata, što zahteva skuplju i komplikovaniju sanaciju.

Najveći deo zgrada u glavnom gradu, saznajemo u „Stambenom“, u velikoj meri je star i zahteva održavanje većeg obima. S obzirom na to da su se zadržale stare navike iz prošlih vremena, vlasnici stanova su se teško odlučivali da investiraju u svoje stambene objekte. Problemi su se s vremenom samo gomilali, tako da su krovovi počeli da prokišnjavaju, a liftove je odavno trebalo remontovati i fasade popraviti. Tokom prošle godine služba hitnih intervencija JP „Gradsko stambeno“ obavila je više od 7.000 intervencija na terenu u deset beogradskih opština.     

Krovovi Beograda

- Kada je reč o projektu „Krovovi Beograda“, došlo je do specifične situacije. Nakon 16 godina primene Zakona o održavanju stambenih zgrada, Ustavni sud je doneo odluku da su tri odredbe neustavne, te se to odrazilo i na ovaj projekt - kaže Kristina Anđelković iz JP „Gradsko stambeno“.

- Tako je sada potrebna saglasnost svih vlasnika stanova u stambenoj zgradi. Iz tog razloga potrebno je da skupštine stanara zgrada ponovo prikupe preostale potpise kako bismo nastavili dalju proceduru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik