Svaki objekt je priča za sebe

Bez autora
Sep 15 2015

Kvalitet bilo kojeg građevinskog objekta, pa i zgrade, zavisi od svih učesnika u procesu gradnje (investitor, projektant, revident, izvođač i nadzor nad građenjem). Pored toga, kvalitet u velikoj mjeri definira samo tržište, pogotovo kada se govori o građenju u BiH. S tog aspekta se može reći da se investitori ponekad odlučuju graditi zgrade koje mogu prodati na tržištu, zadržavajući minimum kvaliteta prema važećim normama, standardima i propisima. Rekao je to Hamed Ramić, predsjednik Udruženja građevinara FBiH, odogvarajući na pitanje koliko su kvalitetne zgrade koje se u posljednje vrijeme grade u BiH, imajući u vidu činjenicu da bukvalno za nekoliko dana bude gotova zgrada od pet i više spratova. Period građenja objekta, ističe Ramić, definira se dinamičkim i operativnim planom građenja.

Kvalitet bilo kojeg građevinskog objekta, pa i zgrade, zavisi od svih učesnika u procesu gradnje (investitor, projektant, revident, izvođač i nadzor nad građenjem).

Pored toga, kvalitet u velikoj mjeri definira samo tržište, pogotovo kada se govori o građenju u BiH. S tog aspekta se može reći da se investitori ponekad odlučuju graditi zgrade koje mogu prodati na tržištu, zadržavajući minimum kvaliteta prema važećim normama, standardima i propisima.

Rekao je to u intervjuu za "Oslobođenje" Hamed Ramić, predsjednik Udruženja građevinara FBiH, odogvarajući na pitanje koliko su kvalitetne zgrade koje se u posljednje vrijeme grade u BiH, imajući u vidu činjenicu da bukvalno za nekoliko dana bude gotova zgrada od pet i više spratova.

Period građenja objekta, ističe Ramić, definira se dinamičkim i operativnim planom građenja.

- To je posao građevinskih inženjera, tj. struke. Međutim, ponekad investitori iz svojih razloga traže skraćivanje perioda građenja, što je moguće preraspodjelom radnog vremena, uvođenjem rada u više smjena, korištenjem savremenih metoda građenja i materijala i drugo. Naravno da i izvođač ima interes da se objekt završi u najkraćem mogućem vremenu zbog troškova. Ovakav pristup građenju nosi određene rizike u smislu kvaliteta gotovog proizvoda i svi učesnici u građenju, a naročito inženjeri koji vrše kontrolu kvaliteta, moraju uložiti dodatne napore kako bi se postigao traženi kvalitet - kaže predsjednik Udruženja građevinara FBiH.

Kada govorimo o kvalitetu, dodaje Ramić,  misli se  na kvalitet projekta, kvalitet materijala koji mora biti potvrđen odgovarajućim atestima i kvalitet izvođača koji mora biti na zakonom propisan način certificiran za izvođenje radova.

- Poseban problem je sigurnost učesnika u građenju (radnika prvenstveno), sigurnost trećih lica te sigurnost susjednih objekata i saobraćaja. U tu svrhu, izvođač je dužan napraviti odgovarajuće elaborate sa svim mjerama koje je potrebno provesti kako proces građenja nikoga ne bi ugrozio. Odgovornost za provođenje ovih mjera snose svi učesnici u građenju. I nadležne inspekcije imaju svoju ulogu koja je propisana zakonom - napominje Ramić.

Kontrolu kvaliteta zgrada, po njegovim riječima  vrši nadzorni tim inžinjera koji čine inžinjeri specijalisti za pojedine faze građenja. Njihova školska sprema i iskustvo regulirani su Zakonom o građenju. Kontrolu gotovog objekta (zgrade) vrši komisija za tehnički prijem koju imenuje nadležna služba za javnu upravu (općinska, kantonalna, entitetska, državna). Komisija provjerava da li je objekt izgrađen u skladu s urbanističko-tehničkim uslovima projekta i da li su upotrijebljeni materijali predviđeni projektom sa odgovarajućom atestnom dokumentacijom.

- Dakle, Zakon o građenju regulirao je pitanje kvaliteta građenja i samog objekta kao predmeta građenja. Drugo je pitanje da li se sve to poštuje u praksi i sigurno je da je svaki objekt priča za sebe - kaže Ramić.

Upitan da li se ikada desilo da su  žalbe građana urodile plodom pošto se često građani koji su kupili stan u nekoj od novoizgrađenih zgrada žale na loše instalacije, tanke zidove, probleme sa električnom energijom, Ramić kaže da ukoliko se poštuje ono što je ranije rečeno, do žalbi građana neće doći ili će se one svesti na najmanju moguću mjeru.

-  S druge strane, kupci trebaju u svom interesu povesti računa na koji način i šta kupuju jer, u konačnici, oni daju svoj novac. Moja preporuka građanima je da pri kupovini stanova angažuju stručna lica, profesionalce od struke - kazao je Ramić.

Dodaje da na projektima građenja stambenih zgrada u BiH uglavnom rade domaće kompanije, ali se pri građenju koristi dosta uvezenih materijala jer nemamo razvijene ili su u ratu i poslije rata uništene takve industrije koje prate građenje.

- Na ovaj način se iz naše države odlijevaju značajne sume novca. Još jedan problem sa kojim se susreću naše kompanije je nedostatak kvalifikovane radne snage. Problem vjerovatno leži u sistemu obrazovanja, a i u samom stanju u građevinskom sektoru. Podsjećam vas da su najniže prosječne plate u Federaciji upravo u građevinarstvu, tako da se mladi ljudi vrlo rijetko odlučuju na ovaj poziv - kaže u intervjuu za "Oslobođenje" Hamed Ramić, predsjednik Udruženja građevinara FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik