Svaki stan u knjigama

Bez autora
Oct 03 2011

Katastrom nepokretnosti, kao jedinstvenom svojinskom evidencijom, do sada je pokriveno više od 98 odsto teritorije Srbije. Ovaj veliki posao na sređivanju vlasničke i tehničke evidencije o nekretninama biće, kako je i planirano, završen do kraja godine. I u Beogradu, gde je izrada ove evidencije bila najkoplikovanija, pre svega zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, posao se privodi kraju. Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu ulažu velike napore da završe izradu katastra do kraja godine. Najviše problema ima zbog neusaglašenih vojnih evidencija, zemljišnih knjiga i katastra zemljišta. Ovi problemi, kada se oblik i površina parcele ne poklapaju u zemljišnim knjigama i katastru zemljišta, posebno su izraženi na Čukarici, u Žarkovu, Železniku i Borči. I to su delovi grada koji su preostali za formiranje katastra nepokretnosti. Takođe, veliki je problem i to što je ogroman broj neupisanih stambenih zgrada sazidanih od 1962. godine do danas, a i veliki je broj neupisanih ugovora o otkupu stanova.

Svaki stan u knjigamaKatastrom nepokretnosti, kao jedinstvenom svojinskom evidencijom, do sada je pokriveno više od 98 odsto teritorije Srbije.

Ovaj veliki posao na sređivanju vlasničke i tehničke evidencije o nekretninama biće, kako je i planirano, završen do kraja godine. I u Beogradu, gde je izrada ove evidencije bila najkoplikovanija, pre svega zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, posao se privodi kraju.

Kako za „Novosti“ kažu Veselin Bakić i Zoran Stojanović, načelnici službi Beograd 1 i Beograd 2, zaposleni u ovom delu Republičkog geodetskog zavoda ulažu velike napore da završe izradu katastra do kraja godine.

- Najviše problema imamo zbog neusaglašenih vojnih evidencija, zemljišnih knjiga i katastra zemljišta - ističu naši sagovornici.

- Ovi problemi, kada se oblik i površina parcele ne poklapaju u zemljišnim knjigama i katastru zemljišta, posebno su izraženi na Čukarici, u Žarkovu, Železniku i Borči. I to su delovi grada koji su preostali za formiranje katastra nepokretnosti. Takođe, veliki je problem i to što je ogroman broj neupisanih stambenih zgrada sazidanih od 1962. godine do danas, a i veliki je broj neupisanih ugovora o otkupu stanova. Do sada smo evidentirali 166.227 parcela sa 128.897 objekata i 238.780 stanova. Upisano je čak 47.055 hipoteka. Dnevno se, po raznim zahtevima, našim službama katastra obrati oko 2.000 do 2.500 građana.

Službe 1 i 2, koje pokrivaju Stari grad, Vračar, Palilulu, Zvezdaru, Savski venac, Voždovac, Rakovicu i Čukaricu, rešavaju oko 30 odsto ukupnog broja zahteva u Srbiji, sa svega pet odsto zaposlenih od ukupnog broja u Republičkog geodetskom zavodu. Od ukupno zavedenih 279.984, službe su rešile 231.737 predmeta.

- Kompletna teritorija ovih osam opština pokrivena je digitalnim katastarskim planovima, pa se već sada na sajtu RGZ može videti svaka parcela i svaki upisani objekat - ističu načelnici.

- Takođe, radi efikasnijeg rada državne uprave naša baza podataka dostupna je i gradskom Sekretarijatu za legalizaciju. Radimo u neadekvatnim prostorijama, pa se nadamo da će Vlada Srbije, grad i menadžment RGZ naći načina da reše taj problem.

Pretnje i falsifikati

U građevinarstvu je u proteklom periodu bilo mnogo zloupotreba, koje neki pokušavaju da legalizuju. Zato su radnici katastra često izloženi pretnjama čak i vatrenim oružjem. Isto tako primećeno je da se za dobijanje hipotekarnih kredita dostavljljaju čak i falsifikovana dokumenta iz katastra, iako hipoteke nikada nisu upisane. Zato u katastru apeluju na banke da pre nego uplate klijentima kredit, u službama katastra provere da li su hipoteke zaista i upisane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik