Sve popularnija zelena gradnja

Bez autora
Oct 23 2011

Zelena gradnja je jedan od najznačajnijih segmenata održivog razvoja, a podrazumeva upotrebu građevinskih materijala koji nisu štetni po okolinu, energetsku efikasnost zgrada i upravljanje otpadom od izgradnje i rušenja građevina. Iz tih razloga u svetu je sve više, a i u našoj zemlji, popularna takozvana zelena gradnja. Iako na prvi pogled izgleda da ovako kompleksan proces mnogo košta, stručnjaci objašnjavaju da se zelena gradnja i te kako isplati. Sama izgradnja je neznatno skuplja od standardne, ako se namera investitora utvrdi na samom početku ciklusa projekta. Međutim, po završetku izgradnje, zelene zgrade u proseku vrede 16 odsto više od sličnih klasičnih zgrada i postižu šest odsto veće cene zakupa.

Sve popularnija zelena gradnjaZelena gradnja je jedan od najznačajnijih segmenata održivog razvoja, a podrazumeva upotrebu građevinskih materijala koji nisu štetni po okolinu, energetsku efikasnost zgrada i upravljanje otpadom od izgradnje i rušenja građevina.

Iz tih razloga u svetu je sve više, a i u našoj zemlji, popularna takozvana zelena gradnja.

Iako na prvi pogled izgleda da ovako kompleksan proces mnogo košta, stručnjaci objašnjavaju da se zelena gradnja i te kako isplati.

- Sama izgradnja je neznatno skuplja od standardne, ako se namera investitora utvrdi na samom početku ciklusa projekta. Međutim, po završetku izgradnje, zelene zgrade u proseku vrede 16 odsto više od sličnih klasičnih zgrada i postižu šest odsto veće cene zakupa - kažu za Danas u kompaniji Mejs, koja se bavi upravljanjem projektima u oblasti građevinarstva.

Ova kompanija uspešno primenjuje svetska iskustva zelene gradnje u Srbiji. Recimo, stručnjaci koji rukovode izgradnjom informaciono-tehnološkog parka u Inđiji staraju se da se primenom principa zelene gradnje značajno uštedi, kako u procesu gradnje, tako i kada zaživi ovaj kompleks koji se sastoji od kancelarijskog prostora, restorana, banaka i objekata za odmor i rekreaciju. Troškovi održavanja su i do 13 odsto niži nego kod klasične gradnje. Takođe, u zgradama se koriste obnovljivi izvori energije, kao što su biomasa, vetar i sunce. Ušteda u korišćenju energije je do 26 odsto.

Projekat zelene gradnje doneće uštedu i Banci Inteza, kada u bloku 11a na Novom Beogradu bude otvoreno 33.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Računi za grejanje i struju koji stižu na adrese „zelenih“ zgrada manji su od ostalih. Ove građevine su ugodnije za boravak i imaju duži vek trajanja, a kvalitet boravka u takvoj zgradi se dokazano odražava na produktivnost zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik