Tramesu posao od 200 milijuna USD za izgradnju grada u Iraku

Bez autora
Dec 19 2011

Dubrovačka tvrtka Trames potpisala je s iračkim investitorom Abdulrahmanom Fadhilom Hameedom ugovor o projektiranju, nadzoru i inženjeringu za projekt novog grada Durrat Samarra (Biser Samarre) u iračkoj pokrajini Salahuddini, vrijedan 200 milijuna američkih dolara. Cijeli projekt je "težak" 600 milijuna dolara i predviđa gradnju potpuno novog grada na gotovo dva milijuna četvornih metara, s 8500 stambenih jedinica i svim sadržajima kao što su škole, ambulante, trgovine i hoteli. Tamo bi trebalo živjeti oko 40 tisuća stanovnika. U prvoj fazi projekta predviđeno je rušenje gotovo dvjesto kuća koje je izgradio prijašnji investitor a one se ne uklapaju u novi projekt. Od polovice veljače iduće godine započinje gradnja infrastrukture i 2500 stambenih jedinica, što bi trajalo oko godinu dana, a cijeli projekt gradnje Bisera Samarre trajao bi do tri godine i temeljio bi se na principu "ključ u ruke".

Tramesu posao od 200 milijuna USD za izgradnju grada u IrakuDubrovačka tvrtka Trames potpisala je s iračkim investitorom Abdulrahmanom Fadhilom Hameedom ugovor o projektiranju, nadzoru i inženjeringu za projekt novog grada Durrat Samarra (Biser Samarre) u iračkoj pokrajini Salahuddini, vrijedan 200 milijuna američkih dolara.

Cijeli projekt je "težak" 600 milijuna dolara i predviđa gradnju potpuno novog grada na gotovo dva milijuna četvornih metara, s 8500 stambenih jedinica i svim sadržajima kao što su škole, ambulante, trgovine i hoteli. Tamo bi trebalo živjeti oko 40 tisuća stanovnika.

U prvoj fazi projekta predviđeno je rušenje gotovo dvjesto kuća koje je izgradio prijašnji investitor a one se ne uklapaju u novi projekt. Od polovice veljače iduće godine započinje gradnja infrastrukture i 2500 stambenih jedinica, što bi trajalo oko godinu dana, a cijeli projekt gradnje Bisera Samarre trajao bi do tri godine i temeljio bi se na principu "ključ u ruke".

Potvrdio je to i direktor Tramesa Marko Balija, istaknuvši kako je pred njima veliki izazov, ali da će izgradnja grada i niza uspješno provedenih projekata - od njihove zamisli, osiguranja i financiranja, do izrade potrebne dokumentacije, ishođenja dozvola, građenja i puštanja objekata u rada, biti poticaj za nove suradnje. Balija je rekao i kako su tijekom pregovora dogovorili da se Trames bavi nadzorom, projektiranjem i menadžmentom, dok će materijale, strojeve i većinu radnika osigurati iračka strana. Ipak, dodao je da će za nabavu određenih elemenata u izgradnji stambenih jedinica pokušati angažirati i što više hrvatskih proizvođača, te ih tako dovesti i na iračko tržište. Većina stručnjaka trebala bi biti iz Hrvatske, a većina radne snage domicilni radnici.

Investitor Abdulrahman Fadhil Hameed, iza kojeg je niz uspješnih projekata u Iraku, također je potvrdio da su sam projekt, ali i njegova uspješnost - vrata i ulaznica hrvatskim tvrtkama u njegovu zemlju, u kojoj neke već posluju 65 godina.

"Volio bih da Trames, ali i druge tvrtke budu most nekadašnje i sadašnje suradnje", ustvrdio je Hameed i napomenuo da projekt "nije stvar novca, već hrabrosti u izgradnji takvog diva među projektima u zemlji koja izlazi iz rata". Obećao je da će svladati sve prepreke za dolazaj partnera iz Hrvatske, te pozvao sve tvrtke iz Lijepe naše da sudjeluju u izgradnji Iraka.

Taj poziv ponovio je i Jasim Daher, voditelj hrvatske gospodarske kuće u Iraku i savjetnik hrvatskog veleposlanika u toj zemlji, koji je naglasio da je proračun Iraka za iduću godinu težak oko 110 milijardi američkih dolara, od čega se 30 posto planira uložiti u razvoj. A time se, kaže Daher, otvaraju velike mogućnosti i za hrvatska poduzeća da se uključe u izgradnju porušenog Iraka, jer hrvatske ruke i hrvatska pamet imaju potencijala. Iračko bogatstvo u zalihama nafte i drugih resursa svakako će pridonijeti angažmanu hrvatskih tvrtki na velikim projektima. Upravo Tramesov izbor među šest ponuda građevinskih tvrtki otvara vrata i drugima iz Hrvatske. U Iraku ih posluje već dvadesetak, dok su prije nekoliko godina tamo bile tek jedna-dvije tvrtke.

Direktorica Sektora za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore Sunčanica Skupnjak Kapić izjavila je da je projekt potvrda jačanju suradnje dviju zemalja, čemu u prilog ide i organizacija dvaju važnih događaja - u svibnju je bio seminar o mogućnostima u poslovanju s Irakom, a u srpnju poslovni razgovori o razminiranju iračkog područja, zaštiti okoliša, ali i iskorištavanju obnovljivih izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik