Tržište nekretnina - neprodano 50.000 stanova

Bez autora
May 04 2010

Tržište nekretnina i u recesiji je živo, a kupaca stanova i poslovnih prostora ima, no kriza nas je naučila da moramo biti pametniji i kvalitetniji. Prije ulaska u projekte moramo bolje promišljati i dati više nego do sada, jer kupci su postali izbirljiviji. Glavna tema konferencije bila je gospodarska kriza, no premda su na okruglom stolu ekonomisti Ljubo Jurčić, Marko Škreb i Borislav Škegro trebali razgovarati o tome “Gdje smo i kuda idemo”, većinom su se zadržali na makroekonomskim pitanjima i objašnjenjima. Proizvodnja se mora povećati na razinu domaće potrošnje, dok je Škegro upozorio na hipertrofiju građevinskog sektora zbog gradnje autocesta, koje nam, međutim, neće isplatiti vanjski dug. Država se treba orijentirati na prioritete, a projekte u energetici, koji će smanjiti uvoz energije, prepustiti privatnim investitorima jer ih HEP ne može realizirati.

Tržište nekretnina - neprodano 50.000 stanovaTržište nekretnina i u recesiji je živo, a kupaca stanova i poslovnih prostora ima, no kriza nas je naučila da moramo biti pametniji i kvalitetniji.

Prije ulaska u projekte moramo bolje promišljati i dati više nego do sada, jer kupci su postali izbirljiviji”, istaknuo je  Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Sektoru za trgovinu HGK na 6. godišnjoj međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina.

Autoceste neće isplatiti vanjski dug

Glavna tema konferencije bila je gospodarska kriza, no premda su na okruglom stolu ekonomisti Ljubo Jurčić, Marko Škreb i Borislav Škegro trebali razgovarati o tome “Gdje smo i kuda idemo”, većinom su se zadržali na makroekonomskim pitanjima i objašnjenjima.

Tako je Jurčić kazao da se proizvodnja mora povećati na razinu domaće potrošnje, dok je Škegro upozorio na hipertrofiju građevinskog sektora zbog gradnje autocesta, koje nam, međutim, neće isplatiti vanjski dug.

Dodao je da se država treba orijentirati na prioritete, a projekte u energetici, koji će smanjiti uvoz energije, prepustiti privatnim investitorima jer ih HEP ne može realizirati.

Škreb je, pak, poduzetnike upozorio neka ne čekaju državu, nego da sami procijene što im je činiti kako bi im poslovanje krenulo na bolje. Stanje na tržištu nekretnina, ističu u graditeljskom sektoru, stabiliziralo se na razini koja nije zadovoljavajuća, no nadaju se da će se do kraja godine ipak pokrenuti.

- Premda cijene nisu pale koliko su mnogi očekivali, tržište prije svega karakterizira nestručnost onih koji o njemu govore, ali i potpuno isključivanje struke iz bitnih dogovora i pitanja o tržištu nekretnina - upozorio je Ranilović, ogorčen što su trojica ekonomista iznosila netočne podatke i projekcije.

Već i na ovoj konferenciji može se svake godine dobiti nova realna statistika i doznati točno koliko je palo. Imperativ na tržištu budućnosti jest da se za prodaju gradi ono što je kvalitetno, jer takvi će objekti “preživjeti”, a kaznit će se ono što nije kvaliteta. Tržište će se već krajem ove i početkom iduće godine, kaže Ranilović, cjenovno formirati ovisno o kvaliteti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik