Tržište nekretnina u BiH: Samo pitaju, ne kupuju

Bez autora
Dec 19 2011

Posljednjih mjeseci potražnja za nekretnina je, prema podacima agencija za nekretnine u BiH, porasla, ali je većinom sve ostalo ne interesu, prodaja je slaba. Prodaja nekretnina u ovoj godini bila je prilično loša. Kriza oko eura u posljednje vrijeme rezultirala je povećanom potražnjom, ali pošto je realizacija ostala na niskom nivou, može se reći da cjelokupan interes kupaca za nekretnine stagnira. Potencijalni kupci uglavnom traže stanove, nešto slabije se traže parcele za izgradnju stambenih objekata. S druge strane, agencija za promet nekretninama Prostor iz Sarajeva u posljednje vrijeme zabilježila je čak 50 posto veći promet u odnosu na isti period prošle godine. Prometa je u posljednjim mjesecima bilo dosta, što je naravno dobro. U kontaktu sa kolegama iz Hrvatske dobili su informacije da je kriza na njihovom tržištu nekretnina mnogo veća nego u BiH, a jedan od razloga je što su hrvatski građani, za razliku od naših, prezaduženi raznim vrstama kredita

Tržište nekretnina u BiH: Samo pitaju, ne kupujuPosljednjih mjeseci potražnja za nekretnina je, prema podacima agencija za nekretnine u BiH, porasla, ali je većinom sve ostalo ne interesu, prodaja je slaba.

„Prodaja nekretnina u ovoj godini bila je prilično loša. Kriza oko eura u posljednje vrijeme rezultirala je povećanom potražnjom, ali pošto je realizacija ostala na niskom nivou, možemo reći da cjelokupan interes kupaca za nekretnine stagnira", kazala je za Oslobođenje Senka Gatarić - Vasilić, vlasnica agencije za promet nekretninama Euroagent iz Banje Luke.

Stanovi da, kuće ne

Prema njenim riječima, potencijalni kupci uglavnom traže stanove, nešto slabije se traže parcele za izgradnju stambenih objekata.

S druge strane, agencija za promet nekretninama Prostor iz Sarajeva u posljednje vrijeme zabilježila je čak 50 posto veći promet u odnosu na isti period prošle godine.

„Prometa je u posljednjim mjesecima bilo dosta, što je naravno dobro. U kontaktu sa kolegama iz Hrvatske dobili smo informacije da je kriza na njihovom tržištu nekretnina mnogo veća nego u BiH, a jedan od razloga je što su hrvatski građani, za razliku od naših, prezaduženi raznim vrstama kredita", kazao nam je Samir Mujagić iz ove agencije.

Kad je u pitanju prodaja stanova, uglavnom su najtraženiji dvosobni i trosobni stanovi od 45 do 75 kvadratnih metara.

Senka Gatarić - Vasilić nam je kazala da se prosječna cijena stana u Banjoj Luci u starogradnji kreće od 1.300 do 1.800 KM, u zavisnosti od lokacije, kvadrature, spratnosti, dok se cijene kad je u pitanju nova gradnja, kreću od 1.700 do 2.500 KM.

U Sarajevu se prosječna cijena stana kreće u zavisnosti od lokacija, pa je tako u centru grada od 2.500 do 3.000 KM, u Novom Sarajevu od 1.800 do 2.100 KM, te u novom Gradu od 1.400 do 1.700 KM.

Kad su u pitanju prognoze za narednu godinu, prema prognozama agencija za promet nekretninama, cijene stanova neće se bitnije mijenjati.

Prema Mujagićevim riječima, 2008. bila je godina sa nerealnim cijenama stanova te je kvadratni metar stana u centru Sarajeva koštao oko 4.000 KM, dok je sad isti taj kvadrat 2.500 KM, što je, kako Mujagić kaže, realna cijena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik