Tržište uredskih prostora u Zagrebu doživjelo potpuni oporavak

Bez autora
May 11 2011

Immofinanz, austrijski nekretninski div, kupio je dodatnih 20 posto udjela u uredskoj zgradi Grand Centar, čime je postao apsolutni vlasnik tog projekta. Nakon dvije velike transakcije krajem 2010., a koje su podigle promet na tržištu nekretnina za 200 milijuna eura, to je prva veća akvizicija na domaćem tržištu u tekućoj godini. Transakcija je obavljena preko podružnice Immofinanza, Immoeasta Allegra, koji je udio otkupio od Generali Immobiliena, a iznos transakcije nije poznat. Grand Centar prostire se na 15.883 četvornih metara, pri čemu je 78 posto rezervirano za uredske prostore, a među najpoznatijim stanarima su tvrtke Strabag, TPA Horvath i Cisco Systems. »Akvizicija dodatnih 20 posto u skladu je s našom poslovnom strategijom, koja nas usmjerava prema potpunoj kontroli i odgovornosti prema nekretninama u portfelju.

Tržište uredskih prostora u Zagrebu doživjelo potpuni oporavakImmofinanz, austrijski nekretninski div, kupio je dodatnih 20 posto udjela u uredskoj zgradi Grand Centar, čime je postao apsolutni vlasnik tog projekta. Nakon dvije velike transakcije krajem 2010., a koje su podigle promet na tržištu nekretnina za 200 milijuna eura, to je prva veća akvizicija na domaćem tržištu u tekućoj godini.

Transakcija je obavljena preko podružnice Immofinanza, Immoeasta Allegra, koji je udio otkupio od Generali Immobiliena, a iznos transakcije nije poznat. Grand Centar prostire se na 15.883 četvornih metara, pri čemu je 78 posto rezervirano za uredske prostore, a među najpoznatijim stanarima su tvrtke Strabag, TPA Horvath i Cisco Systems. »Akvizicija dodatnih 20 posto u skladu je s našom poslovnom strategijom, koja nas usmjerava prema potpunoj kontroli i odgovornosti prema nekretninama u portfelju. Sada objektom možemo upravljati neovisno i integrirati ga u svoju grupu«, izjavio Manfred Wiltschnigg, član Uprave Immofinanza, pojašnjavajući razloge akvizicije.

Austrijska tvrtka uz objavu akvizicije ističe da je tržište uredskih prostora u Zagrebu doživjelo potpuni oporavak, kao i da u našem glavnom gradu nedostaje kvalitetnih uredskih prostora. Slično govore i nekretninski stručnjaci, koji očekuju oporavak tržišta nekretnina prije svega kroz buđenje tržišta u segmentu komercijalnih nekretnina. Zagreb u 2011. čeka završetak radova na kompleksu Green Gold, koji će na tržište ponuditi 80.000 četvornih metara najkvalitetnijih uredskih prostora. S obzirom na to da su investitori osigurali najvećeg najmoprimca, stručnjaci ocjenjuju da će projekt uspješno poslovati. Novim projektima doći će do restrukturiranja na tržištu uredskih prostora, koje će rezultirati rastom kvalitete i novom kategorizacijom postojećeg portfelja. A Sky Office, koji je u fazi gradnje, traži novog vlasnika. Naime, Dalekovod koji je vlasnik 50 posto projekta tijekom godine ga namjerava ponuditi tržištu u sklopu procesa restrukturiranja tvrtke. Narasli dug Dalekovoda, koji se približava milijardi kuna, tjera ih na prodaju imovine koja se ne odnosi na osnovnu djelatnost tvrtke, a prodajom svog dijela rudeškog nebodera nadaju se utržiti 200 milijuna kuna. Poslovni centar prostirat će se na 70.000 četvornih metara na 22 kata, a ukupna vrijednost investicije iznosi 97,9 milijuna eura.

Dalekovod je već angažirao prodajnog agenta, a veliki najmoprimac, koji bi osigurao dio popunjenosti, još se traži. Iako se oporavku komercijalnih nekretnina nadaju svi analitičari, a mnogi od njih su u njega i sigurni, u prvoj trećini godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik