U Hrvatskoj najveći pad cijena stambenih nekretnina u EU

Bez autora
Jul 20 2017

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji i eurozoni u prvom su ovogodišnjem kvartalu porasle u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je u Hrvatskoj zabilježen najveći pad cijena među zemljama članicama, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. U prvom su tromjesečju 2017. godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u 28-članom EU uvećane za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće statističkog ureda EU-a. U eurozoni su cijene stambenih nekretnina porasle za četiri posto na godišnjoj razini. Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Češkoj, od 12,8 posto, a slijede Litva i Latvija, s rastom od 10,2 posto, odnosno 10,1 posto.

U Hrvatskoj najveći pad cijena stambenih nekretnina u EUCijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji i eurozoni u prvom su ovogodišnjem kvartalu porasle u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je u Hrvatskoj zabilježen najveći pad cijena među zemljama članicama, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

U prvom su tromjesečju 2017. godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u 28-članom EU uvećane za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće statističkog ureda EU-a.

U eurozoni su cijene stambenih nekretnina porasle za četiri posto na godišnjoj razini.

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Češkoj, od 12,8 posto, a slijede Litva i Latvija, s rastom od 10,2 posto, odnosno 10,1 posto.

Najveći pad cijena među zemljama članicama EU-a zabilježen je u Hrvatskoj, gdje su cijene u prvom kvartalu 2017. na godišnjoj razini smanjene za 0,4 posto.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježila je još samo Italija, gdje su cijene skliznule 0,1 posto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju najveći je rast cijena stambenih nekretnina zabilježila Bugarska, od 8,8 posto, a slijede Mađarska, s rastom cijena od osam posto, te Slovenija, gdje su one uvećane za gotovo šest posto. 

U odnosu pak na četvrto tromjesečje 2016., cijene su na razini 28-članog EU porasle za 0,7 posto, pokazalo je izvješće statističkog ureda.

Na kvartalnoj su razini najviše porasle cijene također u Češkoj, za 2,9 posto. Slijede Latvija i Švedska, s rastom cijena od 2,8 odnosno 2,5 posto.

U Hrvatskoj su na kvartalnoj razini cijene gotovo stagnirale, s obzirom na tek blagi 0,1-postotni rast u prvom tromjesečju 2017. godine, pokazalo je izvješće Eurostata.

U hrvatskom su okruženju cijene najviše porasle u Mađarskoj, za 1,9 posto, te u Bugarskoj, za 1,8 posto, i u Sloveniji za 1,3 posto.

S druge strane, najizrazitiji pad cijena u EU u odnosu na prethodno tromjesečje imala je Malta, od 5,4 posto. Slijede Slovačka, s 2,4-postotnim padom cijena, te Cipar, s padom za 1,4 posto.

Na razini 19-člane eurozone rast cijena stambenih nekretnina posustao je na kvartalnoj razini, pokazalo je izvješće Eurostata. U prva su tri mjeseca 2017. godine cijene porasle za 0,4 posto u usporedbi sa četvrtim tromjesečjem 2016., kada je njihov rast na kvartalnoj razini iznosio 0,7 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik