U kolovozu manje građevinskih dozvola

Bez autora
Oct 23 2011

Nakon rasta u lipnju i srpnju, broj izdanih odobrenja za građenje u kolovozu je ponovo zabilježio dvoznamenkasti pad. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu je izdano 712 odobrenja za građenje, što je godišnji pad od 11 posto i mjesečni od 13,2 posto. Pritom je najviše dozvola (više od 67 posto od ukupnog broja) izdano za gradnju novih zgrada, pa je razmjerno tomu snažan pad od 9,2 posto godišnje, tj. 50 dozvola manje najviše utjecao na pad ukupnog broja odobrenja. Uzmemo li u obzir vrstu građevina, u kolovozu su u strukturi izdanih dozvola za novogradnju i rekonstrukcije, prevladavale one za građenje zgrada (88,2 posto), dok ih je 11,8 posto izdano za ostale građevine. Prema vrstama građenja, 78,1 posto odobrenja izdano je za novogradnju te 21,9 posto za rekonstrukcije. S obzirom na pad aktivnosti u građevinskom sektoru, očekivano je smanjen i broj zaposlenih u građevinarstvu. Taj pokazatelj kontinuirano pada već pune dvije godine, no u posljednjih sedam mjeseci usporenije. U kolovozu je pad broja zaposlenih iznosio šest posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa pada od prosinca 2009., a prvenstveno je posljedica činjenice da su građevinske tvrtke već otpustile višak radnika zbog smanjenog opsega poslovanja.

U kolovozu manje građevinskih dozvolaNakon rasta u lipnju i srpnju, broj izdanih odobrenja za građenje u kolovozu je ponovo zabilježio dvoznamenkasti pad, navodi se u ovotjednoj analizi Raiffeisen banke (RBA).

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu je izdano 712 odobrenja za građenje, što je godišnji pad od 11 posto i mjesečni od 13,2 posto. Pritom je najviše dozvola (više od 67 posto od ukupnog broja) izdano za gradnju novih zgrada, pa je razmjerno tomu snažan pad od 9,2 posto godišnje, tj. 50 dozvola manje najviše utjecao na pad ukupnog broja odobrenja.

Uzmemo li u obzir vrstu građevina, u kolovozu su u strukturi izdanih dozvola za novogradnju i rekonstrukcije, prevladavale one za građenje zgrada (88,2 posto), dok ih je 11,8 posto izdano za ostale građevine. Prema vrstama građenja, 78,1 posto odobrenja izdano je za novogradnju te 21,9 posto za rekonstrukcije. S obzirom na pad aktivnosti u građevinskom sektoru, očekivano je smanjen i broj zaposlenih u građevinarstvu. Taj pokazatelj kontinuirano pada već pune dvije godine, no u posljednjih sedam mjeseci usporenije. U kolovozu je pad broja zaposlenih iznosio šest posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa pada od prosinca 2009., a prvenstveno je posljedica činjenice da su građevinske tvrtke već otpustile višak radnika zbog smanjenog opsega poslovanja, navodi se u analizi.

Pad pokazatelja u građevinskom sektoru posljedica je znatno slabije potražnje za nekretninama što je dovelo do viška stambenih i komercijalnih nekretnina, usporavanja investicijske aktivnosti koja se usmjerila na završavanje već ugovorenih projekata te izostanak novih projekata. Tržište nekretnina i ove godine prolazi kroz teško razdoblje u kojem prodaja gotovo stagnira, stoga analitičari u tom segmentu ne očekuju skoriji oporavak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik