U Leskovcu kvadrat 130 do 650 evra

Bez autora
Mar 31 2010

Uprkos finansijskoj krizi i velikom siromaštvu, u gradu na Veternici potražnja za stanovima ne jenjava, posebno za jednosobnim i dvosobnim, a u prilog tome govori i podatak da nijedna od dvanaestak agencija za promet nekretnina nije zatvorila svoja vrata. Cene stanova su, doduše, pale za 20 odsto u odnosu na novembar prošle godine, koliko, tvrde agenti, i u ostalim srpskim gradovima, dok se kuće, kao i prethodnih godina, nude gotovo u bescenje. Kvadrat stana prodaje se po ceni od 140 evra, na primer u Radničkom naselju, do 650 evra u centru grada, a najtraženiji su jednosobni stanovi. Jednosobni stanovi u centru grada prodaju se za 24 sata, bez obzira na to da li je reč o staroj ili novoj gradnji, a cena je od 580 do 600 evra po kvadratu. U kvartu Dubočica cena je niža za desetak odsto, dok je Radničko naselje najproblematičnije i tu se jednosoban stan u staroj gradnji može dobiti po ceni od 130, a u novijoj do 185 evra po kvadratu. Međutim, i oni imaju svoje kupce, pa se ne čeka duže od nedelju-dve.

U Leskovcu kvadrat 130 do 650 evraUprkos finansijskoj krizi i velikom siromaštvu, u gradu na Veternici potražnja za stanovima ne jenjava, posebno za jednosobnim i dvosobnim, a u prilog tome govori i podatak da nijedna od dvanaestak agencija za promet nekretnina nije zatvorila svoja vrata.

Cene stanova su, doduše, pale za 20 odsto u odnosu na novembar prošle godine, koliko, tvrde agenti, i u ostalim srpskim gradovima, dok se kuće, kao i prethodnih godina, nude gotovo u bescenje.

Kvadrat stana prodaje se po ceni od 140 evra, na primer u Radničkom naselju, do 650 evra u centru grada, a najtraženiji su jednosobni stanovi.

- Jednosobni stanovi u centru grada prodaju se za 24 sata, bez obzira na to da li je reč o staroj ili novoj gradnji, a cena je od 580 do 600 evra po kvadratu. U kvartu Dubočica cena je niža za desetak odsto, dok je Radničko naselje najproblematičnije i tu se jednosoban stan u staroj gradnji može dobiti po ceni od 130, a u novijoj do 185 evra po kvadratu. Međutim, i oni imaju svoje kupce, pa se ne čeka duže od nedelju-dve - priča Ljubiša Marković, vlasnik agencije "Lider".

Prema podacima te i drugih agencija, kvadrat dvosobnih stanova u centru grada se kreće od 430 evra na periferiji grada do 650 evra u centru, dok se trosobni stanovi prodaju po 10 odsto nižoj ceni.


- Najveći problem nam predstavljaju trosobni stanovi. U Dubočici se jedan lepo uređen stan sa parnim grejanjem nudi za 40.000 dinara, ali, evo, već šest meseci ne možemo da nađemo kupca. Isti je slučaj i sa centrom. Gotovo luksuzan trosoban stan sa cenom od 60.000 evra takođe čeka mesecima na kupca - dodaje Marković.

U proteklih desetak godina u Leskovcu je izgrađeno desetak stambenih objekata sa oko pet stotina stanova, a u samom centru je podignuto pet višesprtanica i stanove u tim zgradama uglavnom prodaju sami investitori koji nerado govore o cenama. Međutim, jedan od njih kaže da i luksuznije opremljeni trosobni i četvorosobni stanovi imaju svoje kupce.

- To su uglavnom gastarbajteri koji svojoj deci poklanjaju stanove za venčanje, ali među klijentelom su i partijski funkcioneri i imućniji privrednici - priča ovaj leskovački investitor.

Za one izbirljivije takvi stanovi su, pak, neprikladni, budući da su okruženi golim betonom i nemaju parking prostore.

- Tri godine pokušavam da dođem do trosobnog stana u centru grada koji okružuje zelenilo, ali takvih stanova nema. Zgrade su sagrađene na prostoru bez placeva i bez garaža, sve goli beton, a za kvadrat stana traže od 650 do čak 800 evra - priča Mira Marković, koja priprema povratak svoje porodice iz Amerike.

- Za razliku od stanova, potražnja za kućama gotovo da i ne postoji, a ono što se proda ide ispod svake razumne cene - priča za "Blic" Vlasta Dobrić, vlasnik agencije "Legat". Tako je, na primer, novosagrađena kuća u drugoj gradskoj zoni, sa parnim grejanjem i kompletno opremljena, prodata za 60.000 evra, dok je druga kuća u istoj zoni od 300 kvadrata i sa centralnim grejanjem prodata za 70.000 evra. Cena kuća u srpsko-romskom naselju Slavko Zlatnović petostruko su niže. Za kuću od 150 kvadrata nudi se svega 25.000 evra, a za trospratnu kuću od oko 300 kvadrata, koja je opremljena skupim podovima i parnim grejanjem i koja spolja izgleda kao kuća iz bajke, vlasniku nude svega 32.000 evra.

- Vratio sam se pre 15 godina iz Australije i napravio kuću po svom ukusu i ukusu svojih ćerki. Potrošio sam oko 200.000 evra, a sada mi nude ovu bednu sumu. Neću je dati za te pare, neka sve propadne - priča Velibor Stojković koji se, kaže, razočarao u Srbiju i odlučio da se sa porodicom vrati u zemlju gde je zaradio novac za "kuću snova".

- Platežna moć Leskovčana, kada su u pitanju kuće, maksimalno je 40.000 evra. One koje uspemo da prodamo kupuju gastarbajteri i pri tom gratis dobijaju plac i ograde - objašnjava Dobrić.

Slična situacija je i sa poslovnim prostorom i lokalima za trgovinske prostore. Prema procenama agencija, u drugoj i trećoj zoni u poslednje dve godine zvrji prazno oko 60 odsto lokala i poslovnog prostora.

- Jedino prodajemo lokale duž centralnog Bulevara oslobođenja, a cena kvadrata je oko 500 evra, kao i kod jednosobnih stanova, što nikada do sada nije bilo - priča Dobrić.

S druge strane, graditelji stanova i drugih objekata žale se na nemogućnost dobijanja dozvola za gradnju, a ponajviše na uslove ovdašnje Elektrodistribucije. Zoran Andrić je vlasnik građevinske firme "Andrić komerc" koja je podigla nekoliko stambenih objekata, među kojima i zgradu sa 19 stanova u Savskoj ulici. Stanari su na vreme isplatili stanove, ali tri godine čekaju na useljenje jer objekat nije priključen na električnu energiju.

- Izgradio sam trafo-stanicu i umesto da mi se dozvoli priključak na daljini od 150 metara, gde postoje uslovi za napajanje, teraju me da vučem kabl na razdaljini od 1.000 metara, za šta treba da izdvojim dodatna četiri miliona dinara. Prema mojim proračunima, samo za uslove tog državnog monopoliste potrebno je da prodam dva-tri stana po jednoj zgradi. To, kao i mnoge druge negativne okolnosti, naterale su me da otpustim preko 70 od 120 radnika.

Leskovac, jednostavno, nije mesto gde se cene investitori i gde mogu da zarade - žali se Andrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik