U sivoj zoni 30% prihoda od rentiranja

Bez autora
Oct 18 2020

Problem registrovanja smještajnih kapaciteta traje već godinama. U ilegalne tokove prilikom izdavanja neregistrovanog smještaja "gubi se 30 odsto od ostvarenog turističkog prihoda".

Iz Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa poručeno je da je izdavanje stanova na dan sve prisutnije u Crnoj Gori što, ako se ovakav trend nastavi, direktno može da ugrozi poslovanje hotela.

Iz Komunalne inspekcije kazali su da njihovi zaposleni veoma teško dolaze do podataka o vlasnicima stanova, tako da pojedine lokacije obilaze i po nekoliko puta. Poreska uprava nema izdvojene podatke o izdavaocima stanova i o porezu obračunatom po osnovu izdavanja stanova.

Iz PU su saopštili da ne postoji mogućnost obezbjeđivanja podataka o broju lica koja su ostvarila prihode isključivo po osnovu izdavanja stanova, kao i da se ne može utvrditi iznos poreza obračunatog po osnovu izdavanja stanova u zakup.

Kako su Pobjedi kazali iz Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa procjenjuje se da u Crnoj Gori oko 25 do 30 odsto smještajnih kapaciteta u individualnom smještaju nije registrovano.

"Na rješavanju ovog problema, odnosno na suzbijanju broja neregistrovanog smještaja se radi godinama unazad kroz razne medijske kampanje pojednostavljenje dobijanja dozvola, objedinjavanje privatnog smještaja i sl", kazali su iz ovog direktorata Ministarstva turizma.

Procjena

Oni ukazuju da ovaj problem koji se odnosi na nelegalni smještaj nije samo prisutan u Crnoj Gori, već se sa tim susrijeću, u većoj ili manjoj mjeri, sve zemlje u kojima je turizam jedna od značajnijih grana privredne djelatnosti.

"Prihodi ostvareni u neregistrovanom smještaju korespondiraju sa procjenom o nelegalnom smještaju. To znači da u sivoj zoni postoji najmanje 30 odsto ostvarenog prihoda. Uzevši u obzir da prihodi od turizma čine značajan dio budžetskih prihoda, taj podatak u dovoljnoj mjeri govori o negativnim efektima po ukupan budžet države", tvrde iz Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa.

Kada je u pitanje izdavanje stanova na dan to je kako ističu sve popularnija pojava.

"Razlog tome je veliki broj stanova koji su izgrađeni posljednjih godina, a na tržištu nekretnina nisu našli svoje kupce. Kako su cijene stanova koji se izdaju na dan niže od cijena smještaja u hotelima, ova vrsta ponude dobija na popularnosti. Na taj način određeni broj posjetilaca koji dolaze u Crnu Goru poslovno, turistički ili nekim drugim povodom, odlučuje se za smještaj u stanovima", kazali su iz Direktorata ukazujući na činjenicu da izdavanje stanova na dan ugrožava hotele i da će ukoliko se nastavi taj trend, hoteli gubiti veliki broj gostiju.

Odobrenje

U Podgorici, kako su Pobjedi kazali registrovano je 111 izdavalaca, od čega su 74 stana, a ostalo su apartmani i sobe.

"Iznajmljivanje stanova turistima regulisano je Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, gdje je stan definisan kao dio građevinske cjeline - zgrade koji se povremeno koristi za iznajmljivanje turistima. Stanovi se po pravilu ne mogu iznajmljivati turistima bez odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti to jest bez rješenja o upisu u Centralni turistički registar", kazala je Pobjedi šefica Sektora za preduzetništvo i poljoprivredu Glavnog grada Mirjana Perović.

Iz Monstata su saopštili da ne raspolažu podatkom o broju stanova koji se rentiraju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik