U više od hiljadu beogradskih zgrada rukovodi "nametnuti" upravnik

Bez autora
Feb 24 2020

Od ukupno 22.619 stambenih zajednica u Beogradu, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u 1.072 rukovodi prinudni upravnik.

Iako je nametnuto rukvodstvo u zgradama, koje čini 4,74 odsto svih višespratnica u gradu, trebalo da bude prelazno, kratkoročno rešenje, u pojedinim zgradama zadržalo se čak dve godine.

Ipak, iako je to shodno Zakonu o stanovanju, oni stanari koji nisu ispoštovali propise i sami odabrali upravnike i registrovali stambenu zajednicu, trebalo da budu kažnjeni, do sada nije napisan nijedan prekršajni nalog.

Na teritoriji opštine Savski venac je imenovan prvi prinudni upravnik u zgradi u Ulici kraljice Natalije 68 u julu 2018. godine. Međutim, iako je to bilo samo privremeno rešenje, stanari nametnutu upravnicu Aleksandru Joksić ne planiraju da zamene.

- Iako je prošlo skoro dve godine, oni ne razmatraju da sami izaberu upravnika. Njima je dobro, završavam im sve što treba, tako da se ne bune - kaže Joksićeva.

Na pomenutoj opštini prinudne uprave ima u 114 zgrada. Na Zvezdari ih ima 220, a najduži staž je godinu dana. Novi Beograd ima 106 nametnutih rukovodilaca zgrade, dok ih na Čukarici "gazduje" 100.

- Komunalna inspekcija nije izdala nijedan prekršajni nalog za pomenute slučajeve iz razloga što je nakon donošenja rešenja komunalne inspekcije, kojim se nalagalo formiranje stambene zajednice, u većini slučajeva postupljeno po rešenju. Tamo gde stanari nisu postupili po nalogu inspekcije, imenovan je prinudni upravnik - navode u GO Novi Beograd.

I Čukarica je postupala savetodavno, pa za kaznama nisu posezali.

- Komunalna inspekcija može da, osim redovnog, obavlja i vanredni inspekcijski nadzor i savetodavne posete, čime se ukazuje stanarima kako valja da postupe u skladu sa zakonskim odredbama, posebno kada je u povoju primena novog zakona - objašnjavaju u Opštini Čukarica.

Međutim, Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda (UPUB), smatra da kaznena politika treba da se pooštri.

- Postojao je period u kom je trebalo opominjati, ali zakon predviđa uz uvođenje prinudne uprave i kazne, međutim, to se ne sprovodi. Ima dosta zgrada koje imaju prinudnu upravu već dugo - navodi Banovački.

Nema predviđeni rok

Prema Zakonu o stanovanju, prinudna uprava nije trajno rešenje već privremeno. Prinudni upravnik, prema članu 57, obavlja poslove sve dok stambena zajednica ne donese odluku o samostalnom izboru upravnika.

Međutim, zakon nije precizirao koliko ta uprava može da traje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik