Udar na 70.000 stranaca - kupaca zemlje preko tvrtki

Bez autora
Jun 17 2010

Domaći poduzetnici koji kupuju jahte, avione i stanove na trošak poduzeća, a koriste se njima isključivo u privatne svrhe, nisu jedina grupacija koja će ostati bez te pogodnosti nakon što se promijeni Zakon o porezu na dobit. Preciznije razdvajanje privatne i korporativne imovine pogodit će i 70 tisuća stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj. Sve do veljače 2009. državljani EU kupovali su kuće kao vlasnici tvrtki, a ne kao fizičke osobe, jer im je procedura dolaska u Hrvatsku bila jednostavnija. Pokazalo se da im je to bilo i porezno isplativije jer tvrtke imaju povoljniji porezni tretman od građana, plaćaju manje poreze i kod kupnje i kod održavanja nekretnina. Promjenom zakona koja bi trebala nastupiti 1. srpnja troškovi za jahte, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor ići će na teret tvrtke samo ako vlasnici dokažu da njima obavljaju gospodarsku djelatnost.

Udar na 70.000 stranaca - kupaca zemlje preko tvrtkiDomaći poduzetnici koji kupuju jahte, avione i stanove na trošak poduzeća, a koriste se njima isključivo u privatne svrhe, nisu jedina grupacija koja će ostati bez te pogodnosti nakon što se promijeni Zakon o porezu na dobit.

Preciznije razdvajanje privatne i korporativne imovine pogodit će i 70 tisuća stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj.

Sve do veljače 2009. državljani EU kupovali su kuće kao vlasnici tvrtki, a ne kao fizičke osobe, jer im je procedura dolaska u Hrvatsku bila jednostavnija. Pokazalo se da im je to bilo i porezno isplativije jer tvrtke imaju povoljniji porezni tretman od građana, plaćaju manje poreze i kod kupnje i kod održavanja nekretnina. Promjenom zakona koja bi trebala nastupiti 1. srpnja troškovi za jahte, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor ići će na teret tvrtke samo ako vlasnici dokažu da njima obavljaju gospodarsku djelatnost. Troškovi koji nastanu korištenjem tih nekretnina priznavat će se kao rashod tek ako one uprihoduju najmanje 5 posto nabavne vrijednosti za kuće i apartmane, odnosno 7 posto nabavne vrijednosti za plovila i zrakoplove.

Porezna savjetnica RiF-a Marija Zuber kaže da su tvrtke koje su kupovale nekretnine uglavnom bile mrtve u poslovnom smislu, služile su samo za to da se preko njih iskažu troškovi održavanja kuće ili plovila, koji su korišteni za privatne svrhe. – Porezna je uprava i prema sadašnjim propisima mogla osporiti priznavanje troškova za imovinu koja se ne koristi za obavljanje djelatnosti, zaračunati PDV ili ih tretirati kao primitke u naravi. To se nije događalo jer je bilo teško razdvojiti privatno od poslovnog. S novim parametrima porezne će vlasti to lakše činiti, no problem kontrole i fiktivnih računa i dalje ostaje – kaže Marija Zuber.

Ove godine država je od poreza na dobit prikupila milijardu kuna manje nego prošle godine. Očekuje se da će smanjenje na godišnjoj razini biti oko 3 milijarde zbog pada dobiti kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik