Ukida se građevinska dozvola

Bez autora
Apr 10 2017

Ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje, najznačajnije su novine Nacrta zakona o planiranju i izgradnji, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Umjesto upotrebne dozvole, rješenje predviđa objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora, čime se sistem oslobađa duplih kontrola, navodi se u saopštenju. Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, predstavio je danas na konferenciji za novinare Nacrt Zakona o planiranju i izgradnji. Radulović je kazao da se ključne novine tiču planiranja i planskih dokumenata, uređivanja građevinskog zemljišta, uslova izgradnje objekata, stručnog nadzora i legalizacije bespravnih objekata. On je, kao glavne razloge za izmjene važećeg zakona, naveo težnju da se nastavi reformski kurs u oblasti planiranja i izgradnje, koji je u prethodnom periodu rezultirao značajnim pomakom Crne Gore na Doing Business listi Svjetske banke, sa 176 mjesta u 2012. godini na 91. poziciju u prošloj.

Ukida se građevinska dozvolaUkidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje, najznačajnije su novine Nacrta zakona o planiranju i izgradnji, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Umjesto upotrebne dozvole, rješenje predviđa objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora, čime se sistem oslobađa duplih kontrola”, navodi se u saopštenju.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, predstavio je danas na konferenciji za novinare Nacrt Zakona o planiranju i izgradnji.

Radulović je kazao da se ključne novine tiču planiranja i planskih dokumenata, uređivanja građevinskog zemljišta, uslova izgradnje objekata, stručnog nadzora i legalizacije bespravnih objekata.

On je, kao glavne razloge za izmjene važećeg zakona, naveo težnju da se nastavi reformski kurs u oblasti planiranja i izgradnje, koji je u prethodnom periodu rezultirao značajnim pomakom Crne Gore na Doing Business listi Svjetske banke, sa 176 mjesta u 2012. godini na 91. poziciju u prošloj.

"Želimo da dodatno pojednostavimo procedure i napravimo ih transparentnijim, kako bismo svi uživali benefite od njih“, naveo je Radulović.

U dijelu koji se tiče planiranja, Nacrt zakona predviđa uvođenje samo dvije vrste planskih dokumenata u Crnoj Gori – Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije Crne Gore.

Planske dokumente će izrađivati Ministarstvo, a donositi Skupština Crne Gore.

Nacrt zakona, kako je objašnjeno, tretira i legalizaciju bespravno sagrađenih objekata i u tom dijelu predviđa legalizaciju jedino i samo ako je bespravni objekat predviđen važećim planskim dokumentom ili Planom generalne regulacije Crne Gore.

Ministarstvo je 27. novembra 2015. godine dalo na javnu raspravu tekst Nacrta zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata i pozvalo zainteresovanu javnost da predloge i sugestije dostavi u roku od 40 dana.

Zbog velikog interesovanja za Nacrt zakona, javna rasprava je produžena za 20 dana, do 26. januara prošle godine.

Nacrt zakona je u martu ove godine upućen na sugestije i mišljenja svim Ministarstvima u Vladi, Upravi na inspekcijske poslove, Sekretarijatu za zakonodavstvo, Zajednici opština Crne Gore, svim jedinicama lokalne samouprave, udruženjima poslodavaca i Inženjerskoj komori Crne Gore.

Radulović je kazao da će 19. aprila biti održan okrugli sto na kojem će zainteresovanim učesnicima detaljnije biti prezentovana zakonska rješenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik