Unapređenje postojećih zgrada - budućnost građevinarstva

Bez autora
Jun 04 2012

Savet zelene gradnje Srbije saopštio je danas da građevinska industrija koja je jedna od osnova svetske ekonomije odgovorna za četvrtinu emitovanih gasova sa efektom staklene bašte i četvrtinu godišnje seče drveća. Građevinarstvo je odgovorno i za polovinu ukupne potrošnje sirovina i za peti deo potrošnje vode. Građevinarstvo učestvuje sa oko 10 posto u globalnom BDP-u, upošljava do 10 posto radne snage u svetu i troši od 30 do 40 posto ukupne proizvedene energije na planeti, ali paralelno sa pozitivnim uticajem na ekonomiju, ono ostavlja veliki trag na životnu sredinu. Savet zelene gradnje navodi da veliki potencijal za smanjenje štetnih uticaja zgrada na životnu sredinu ima unapređenje postojećih zgrada i urbanih sredina, ali ne samo u smislu energetske efikasnost već u smislu šireg, zelenog pristupa tom problemu.

Unapređenje postojećih zgrada - budućnost građevinarstvaSavet zelene gradnje Srbije saopštio je danas da građevinska industrija koja je jedna od osnova svetske ekonomije odgovorna za četvrtinu emitovanih gasova sa efektom staklene bašte i četvrtinu godišnje seče drveća.

U saopštenju saveta navodi se da je građevinarstvo odgovorno i za polovinu ukupne potrošnje sirovina i za peti deo potrošnje vode. Građevinarstvo učestvuje sa oko 10 posto u globalnom BDP-u, upošljava do 10 posto radne snage u svetu i troši od 30 do 40 posto ukupne proizvedene energije na planeti, ali paralelno sa pozitivnim uticajem na ekonomiju, ono ostavlja veliki trag na životnu sredinu.

Savet zelene gradnje navodi da veliki potencijal za smanjenje štetnih uticaja zgrada na životnu sredinu ima unapređenje postojećih zgrada i urbanih sredina, ali ne samo u smislu energetske efikasnost već u smislu šireg, zelenog pristupa tom problemu.

U Evropi, unapređenje postojećih zgrada predstavlja budućnost građevinarstva, jer se odvija u okviru već urbanizovanih područja i ne zahteva uništavanje poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta, kao ni dodatnu potrošnju sirovina i energije za rušenje i građenje novog, istakla je predsednik Saveta zelene gradnje Srbije Marija Golubović.

Prema njenim rečima, zelene zgrade troše između 30 i 50 posto energije manje u odnosu na konvencionalne objekte, a imaju 35 posto manju emisiju gasova sa efektom staklene bašte, 40 posto manju potrošnju vode i stvaraju čak 70 posto manje otpada.

Pored toga, početna investicija za sertifikaciju zgrada po zelenim standardima je od tri do pet posto od ukupne investicije što znači da je svega nekoliko godina potrebno za povraćaj ulaganja kroz manju potrošnju vode i energije, ali i bolju produktivnost zaposlenih i bolje zdravlje ljudi, dodala je Golubovićeva.

Savet zelene gradnje Srbije, osnovan novembra 2010. godine, nezavisna je i neprofitna organizacija koja ima za cilj da podstakne i vodi preobražaj srpske gradjevinske industrije i celokupnog tržišta ka održivosti i praksi zelene gradnje. Trenutno ima 42 kompanije članice.

Savet je punopravni član Svetskog saveta zelene gradnje, najveće međunarodne organizacije posvećene održivoj gradnji u svetu.

Prema procenama Svetskog saveta zelene gradnje, 2013. godine 95 posto gradnje u svetu biće takozvana održiva zelena gradnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik