Unatoč krizi, i dalje najviše radnih dozvola građevinarima

Bez autora
Aug 11 2010

Za 2010. godinu izdano je 6948 radnih dozvola strancima, što je 40 posto manje nego lani. Najviše dozvola izdano je za rad na građevini. Tu granu slijedi brodogradnja, a potom turizam i ugostiteljstvo. Po jednu radnu dozvolu dobili su baletni pedagog, profesor gitare i instruktor stranog jezika. Ove je godine najviše dozvola izdano državljanima Bosne i Hercegovine, riječ je o 2747dozvola, zatim Makedoncima, 100, Kinezima, 76, a najmanje Rumunjima - 12. I lani su ih građani BiH dobili najviše, 5904. Makedoncima ih je odobreno 198, Srbima 144, Kinezima 93, a Slovacima 15. Ove je godine državljanima članica Europske unije izdano 110 radnih dozvola, a izvan godišnje kvote isti su državljani dobili 429 radnih dozvola. Tijekom 2009. godine Europljanima je bilo izdano 165 radnih dozvola, a izvan godišnje kvote dozvole je dobilo njih 1139...

Unatoč krizi, i dalje najviše radnih dozvola građevinarimaZa 2010. godinu izdano je 6948 radnih dozvola strancima, što je 40 posto manje nego lani. Najviše dozvola izdano je za rad na građevini. Tu granu slijedi brodogradnja, a potom turizam i ugostiteljstvo. Po jednu radnu dozvolu dobili su baletni pedagog, profesor gitare i instruktor stranog jezika.

Ove je godine najviše dozvola izdano državljanima Bosne i Hercegovine, riječ je o 2747dozvola, zatim Makedoncima, 100, Kinezima, 76, a najmanje Rumunjima - 12. I lani su ih građani BiH dobili najviše, 5904. Makedoncima ih je odobreno 198, Srbima 144, Kinezima 93, a Slovacima 15.

Ove je godine državljanima članica Europske unije izdano 110 radnih dozvola, a izvan godišnje kvote isti su državljani dobili 429 radnih dozvola. Tijekom 2009. godine Europljanima je bilo izdano 165 radnih dozvola, a izvan godišnje kvote dozvole je dobilo njih 1139.

Prema Zakonu o strancima stranac može raditi u Hrvatskoj na temelju radne ili poslovne dozvole za koje godišnje kvote određuje Vlada. Riječ je o dozvolama koje potom izdaju nadležne policijske uprave i to za produljenje već izdanih radnih dozvola i za novo zapošljavanje.

Godišnjom kvotom radnih dozvola utvrđuju se djelatnosti i zanimanja u kojima se dopušta zapošljavanje te broj radnih dozvola za svaku od djelatnosti i zanimanja, a utvrđuje se u skladu s migracijskom politikom i stanjem na tržištu rada.

Upola manje poslovnih dozvola za poslodavce

Poslovnih je dozvola, koje mogu dobiti strani državljani osnivači vlastitog trgovačkog društva u Hrvatskoj ili stranci koji u trgovačkom društvu imaju većinski udio, ove godine bilo 598. U 2009. godini izdano ih je pak 1088. Iste dozvole izdaju se i vlasniku obrta koji je registrirao poslovnu aktivnost u Hrvatskoj, strancu koji se bavi slobodnim zanimanjem te strancu koji pruža usluge u ime inozemnog poslodavca. Poslovna dozvola može se odobriti na temelju suglasnosti koju izdaje HGK putem nadležne županijske komore. Državljanima članica EU-a poslovna dozvola može se izdati bez suglasnosti HGK.

Tko je izvan kvote

Zakonom o strancima propisano je izdavanje radnih dozvola izvan godišnje kvote. Riječ je o dozvolama koje se primjerice izdaju strancima koji su premješteni u okviru internog transfera. Isto tako, zakon predviđa i određene kategorije stranaca koje mogu raditi bez radne ili poslovne dozvole. Riječ je o onima koji imaju odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji s hrvatskim državljaninom. Dozvola nije potrebna ni strancu na stalnom boravku.

Nema zainteresiranih za instruktore golfa

Iako su godišnjom kvotom odobrena, za neka zanimanja nije bilo zainteresiranih pa tako nije izdana ni jedna dozvola za instruktora golfa iako ih se moglo zaposliti 13. Po 20 dozvola moglo je biti odobreno za drvodjelce i brodoizolatere, ali ni jedna nije zatražena. Nitko nije zatražio ni dozvolu za restauratora, profesora astronomije i astrofizike te kemijskog tehnologa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik