Unatoč rastu cijena, sve češće se ulaže u nekretnine

Bez autora
Nov 30 2021

Posjedovanje zemlje i nekretnina od davnina se smatralo pravim bogatstvom. Kao nekada, tako i danas, mnogi kažu da je bogat onaj tko u svom vlasništvu ima kuću ili stan.

Iako prosječna cijena stana u BiH od pojave pandemije koronavirusa gotovo stalno raste, iz agencija za nekretnine kažu da kupaca ne nedostaje, piše Večernji list BiH.

Nedostatak ponude

Kako pokazuju statistički podaci, prosječna cijena prodanih novih stanova u trećem tromjesečju 2021. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodanih novih stanova u 2020. godini veća je za 3,8 posto, a u odnosu na treće tromjesečje 2020. veća je za 2,9%. Skok cijena stanova u Sarajevu vlasnik agencije za nekretnine Spaho Ljajić opravdava nedostatkom gradnje.

- U Sarajevu imate dva ili tri mala gradilišta koja su premalo u odnosu na ovoliki grad. U njemu je najviše mladih ljudi koji rade i upravo su oni kupci. Tradicija naroda s ovih prostora je štednja u nekretninama te novac uglavnom ulažu u njih. Kada se osjećaju kriza i nestabilnost, onda se povlači novac iz banaka, a nekretnine su uvijek najbolje ulaganje. Uz porast cijena građevinskoga materijala, što, po mom mišljenju, nije glavni čimbenik, cijene nekretnina će još i više rasti - kaže Ljajić za Faktor.

Kao jedan od razloga rasta cijena nekretnina, osim malog broja aktivnih gradilišta, navodi i administrativne prepreke na koje graditelji i ulagači nailaze.

- Na dozvole se čeka godinama. Nema gradilišta. S druge strane, stvarnost je da u Istočnom Sarajevu u novogradnji stan možete kupiti po cijeni od 1500 do 1700 KM po kvadratu, dok je za stan, primjerice, na Skenderiji potrebno izdvojiti 6000 KM, 6500 KM na Markalama, a znam da je jedan na Grbavici prodan za više od 3000 KM po kvadratu. Cijene su preuveličane i u stvarnosti se ne proda toliko stanova koliko se oglašava - zaključio je Ljajić za Faktor.

U istom problemu, kada je riječ o nekretninama, je i Mostar.

- Otkako je počela pandemija, u Mostaru nije izgrađena ni jedna zgrada, a one koje su bile u fazi izgradnje već odavno su useljene. Osim za stanove u novogradnji, sada je i za one u starogradnji potrebno izdvojiti više novca. Cijene stanova prosječno su rasle za 10 posto u godini dana - kazao nam je u nedavnom razgovoru Franjo Sivrić, naglasivši kako promjenama kad je riječ o cijenama još uvijek nije kraj.

- Nove, znatno više cijene građevnog materijala zadale su udarac građevinskom sektoru, a kao lančana posljedica došlo je do viših cijena stanova. Budući da je sve poskupjelo, moguće je očekivati i veće cijene stanova. Imamo nekoliko pripremljenih projekata koji su vezani uz novogradnju. U tim zgradama cijena četvornoga metra bit će 3000 KM - kazao nam je nedavno agent za nekretnine.

Potražnja u porastu

Koliko su stanovi zapravo traženi, najbolje pokazuje činjenica da se kupuju dok su još skicirani na papiru. Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, u trećem tromjesečju ove godine u tom entitetu prodano je 815 novih stanova, što je 58,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Osim toga, statističari su izračunali da je prosječna cijena četvornog metra 1714 KM, što je za 7,4 posto više u odnosu na prosječnu cijenu stana u trećem tromjesečju. U agencijama za promet nekretnina ističu kako, uslijed velike potražnje, rastu i cijene stanova.

- Potražnja je u porastu, posebice u većim gradovima - kazao je direktor jedne banjolučke agencije za nekretnine Dragan Milanović za Glas Srpske.

Kvadrat stana u gradu na Vrbasu kreću se od 2200 KM na periferiji do iznad 3000 KM u središtu grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik