Unatoč udarcu zbog Agrokora, 'kralj banana' ulazi u novi biznis

Bez autora
Nov 20 2018

Izet Rastoder, šesti najveći trgovac bananama na svijetu, u Sloveniji nazvan i “kraljem banana” ove godine pojavio se na popisu najbogatijih Slovenaca, na 40. mjestu, unatoč udarcu kojeg je dobio prije dvije godine propašću Agrokora. Iz popisa potraživanja prema Todoriću jasno je da je Rastoder ostao bez više od pet milijuna eura, što ga uvrštava među najveće pojedinačne gubitnike u poslovanju s Agrokorom. Kompanija Rastoder koja je 95 odsto u vlasništvu Izeta, dok 5 odsto ima njegova supruga Hajrija Rastoder, ostvaruje 85 odsto svih prihoda prodajom banana vlastite robne marke. Nedavno je počela ubrzano ulagati u zaustavljene nekretninske projekte, koji im nisu još donijeli prihode.

Unatoč udarcu zbog Agrokora, 'kralj banana' ulazi u novi biznisIzet Rastoder, šesti najveći trgovac bananama na svijetu, u Sloveniji nazvan i “kraljem banana” ove godine pojavio se na popisu najbogatijih Slovenaca, na 40. mjestu, unatoč udarcu kojeg je dobio prije dvije godine propašću Agrokora.

Iz popisa potraživanja prema Todoriću jasno je da je Rastoder ostao bez više od pet milijuna eura, što ga uvrštava među najveće pojedinačne gubitnike u poslovanju s Agrokorom, pišu Finance.

Kompanija Rastoder koja je 95% u vlasništvu Izeta, dok 5% ima njegova supruga Hajrija Rastoder, ostvaruje 85% svih prihoda prodajom banana vlastite robne marke. Nedavno je počela ubrzano ulagati u zaustavljene nekretninske projekte, koji im nisu još donijeli prihode. Sada Rastoder ulazi u potpuno novi posao, preradu otpada.

Prema pisanju mariborskog lista Večer, prošlog ljeta Rastoder je dao najbolju ponudu za kupnju prerađivača otpada Gorenje Surovina iz Maribora. Riječ je o jednom od najvećih slovenskih prađivača otpada s više od 50 godina tradicije.

Rast zbog skupljih banana

Gorenje je sredinom prošlog desetljeća kupilo tu tvrtku, ali je već neko vrijeme pokušava prodati jer je to nestrateška djelatnost za proizvođača kućanskih uređaja iz Velenja kojeg su nedavno preuzeli Kinezi. Prošle godine Surovina je ostvarila solidan prihod od 72 milijuna eura i dobit od 2,5 milijuna eura, zapošljavajući 320 osoba.

U međuvremenu, Agencija za zaštitu konkurentnosti početkom rujna pokrenula je postupak protiv Gorenje Surovina, Dinosa, Salomona i Recikla, zbog navodne podjele tržišta i izbjegavanja konkurentske borbe. Ako Rastoder uspije kupiti Surovine, grupa njegovih tvrtki brzo će doseći 250 milijuna eura prihoda.

S druge strane, Rastoder je 2017. značajno povećao prihode, koji se u osnovnoj djelatnosti vraćaju prijašnjim brojevima, navode Finance. Iznosili su 135 milijuna eura, uz dobit iz poslovanja od 10 milijuna kuna, što je 67 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U bilanci grupe navedeni su prihodi bili nešto niži, 125 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 8,1 milijuna eura.

“S obzirom na sve veću potražnju i smanjenje opskrbe, banane su skuplje”, objasnio je Rastoder brzi rast za Finance krajem prošle godine. Rastoder kupuje banane u Južnoj Americi, većinom u Ekvadoru i Kostarici te ih prodaje u Sjevernoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslaviji i u svim državama EU.

Poslovi s nekretninama

Godine 2014. Rastodera su počela zanimati ulaganja u nekretnine. Kupio je građevinsku jamu u Bavarskem dvoru u Ljubljani koju je kasnije prodao Miroslavu Miškoviću za gradnju hotela Intercontinental.

Lani je od države je kupio Villu Tamara na Bledu sa sedam stanova, te kasnije građevinsku jamu na Celovškoj cesti gdje hoće graditi 300 stanova. Od jordanskeg državnog fonda Mawared kupio je hotel Bellevue u parku Tivoli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik