Unioninvestu ponuđen veliki posao: Ko može dati garanciju

Bez autora
Jan 03 2012

Sarajevski Unioninvest je na samom isteku 2011. godine dobio poziv da u Iraku gradi savremenu bolnicu u koju će biti investirano 180 miliona američkih dolara. Posao je ponuđen bez konkursa i tendera, a na preporuku američke kompanije Parsons sa kojom Unioninvest već niz godina sarađuje na projektima u BiH i van njenih granica. Irački investitori su od Parsonsa zatražili da im pomogne u odabiru izvođača za ovaj po građevinskim i tehnološkim parametrima veoma složen objekat, a Amerikanci odmah predložili da to bude Unioninvest. Prema informaciji što je potom stigla u Sarajevo sagovornici u Bagdadu na to su samo rekli „odmah ih pozovite". Dakako pritom su imali na umu da je Unioninvest u godinama prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u Iraku uspješno realizovao brojne veoma zahtjevne investicione projekte. Nažalost, tu je kraj ove lijepe priče. Da bi ugovorio posao Unioninvest treba da položi uobičajenu finansijsku garanciju (u ovom slučaju 18 miliona USD) koje kompanija nema. Za taj iznos ne može se zadužiti ni kod komercijalnih banaka s obzirom na visinu kamata i oštre uslove pod kojima se daju ovakve garancije.

Unioninvestu ponuđen veliki posao: Ko može dati garancijuSarajevski Unioninvest je na samom isteku 2011. godine dobio poziv da u Iraku gradi savremenu bolnicu u koju će biti investirano 180 miliona američkih dolara.

Posao je ponuđen bez konkursa i tendera, a na preporuku američke kompanije Parsons sa kojom Unioninvest već niz godina sarađuje na projektima u BiH i van njenih granica.

Irački investitori su od Parsonsa zatražili da im pomogne u odabiru izvođača za ovaj po građevinskim i tehnološkim parametrima veoma složen objekat, a Amerikanci odmah predložili da to bude Unioninvest.

Kraj lijepe priče

Prema informaciji što je potom stigla u Sarajevo sagovornici u Bagdadu na to su samo rekli „odmah ih pozovite". Dakako pritom su imali na umu da je Unioninvest u godinama prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u Iraku uspješno realizovao brojne veoma zahtjevne investicione projekte. Nažalost, tu je kraj ove lijepe priče.

Da bi ugovorio posao Unioninvest treba da položi uobičajenu finansijsku garanciju (u ovom slučaju 18 miliona USD) koje kompanija nema. Za taj iznos ne može se zadužiti ni kod komercijalnih banaka s obzirom na visinu kamata i oštre uslove pod kojima se daju ovakve garancije.

Uz to, priznaju sagovornici u ovoj kompaniji, Unioninvest ne bi mogao sam preuzeti projekt, ali može biti lider ili član nekog za ovu priliku posebno formiranog bosanskohercegovačkog konzorcija zajedno sa Energoinvestom i domaćim građevinarima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik