Urađen katastar nepokretnosti

Bez autora
May 23 2012

Danas je u Sava Centru u Beogradu održana svečanost povodom završetka Projekta “Izrada katastra nepokretnosti i upis prava u Srbiji” u godini Jubileja “175 godina geodetske delatnosti u Srbiji 1837-2012.” Vrednost projekta “Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji” iznosi 39,5 miliona dolara, a od toga je 30 miliona obezbedila Svetska banka, dok je ostatak sredstava izdvojen iz budžeta Srbije.Izrada katastra je trajala osam godina i Srbija sada po prvi put ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju.

Urađen katastar nepokretnostiDanas je u Sava Centru u Beogradu održana svečanost povodom završetka Projekta “Izrada katastra nepokretnosti i upis prava u Srbiji” u godini Jubileja “175 godina geodetske delatnosti u Srbiji 1837-2012.”

Vrednost projekta “Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji” iznosi 39,5 miliona dolara, a od toga je 30 miliona obezbedila Svetska banka, dok je ostatak sredstava izdvojen iz budžeta Srbije.

Izrada katastra je trajala osam godina i Srbija sada po prvi put ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju. Osnivanjem katastra nepokretnosti stvorio se sistem da se uredi nelegalna gradnja, kao i uslovi za razvoj hipotekarnog sistema u Srbiji.

Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda je istakao da je prvobitno bilo planirano da se uradi projekat za 89 katastarskih opština, ali je taj plan znatno prevaziđen, jer je posao urađen za 4.521 katastarsku opštinu.

Na današnjem skupu je naglašeno da je u izveštaju Svetske banke precizirano da su u Srbiji znatno poboljšani rezultati kada je reč o upisu prava na nepokretnostima, pa je tako Srbija plasirana na 39. mestu od ukupno 183 zemlje sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik