Useljenje u stanove na Voždovcu u maju

Bez autora
Apr 07 2012

Prva faza radova u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu biće završena do kraja aprila, a početkom maja očekuju se prva useljenja u 500 stanova. Ostale faze radova u tom naselju će se završavati po predviđenoj dinamici podsećajući da je završeno kompletno finansiranje tog projekta. To je projekat koji nije finansiran iz budžeta već tako što je Građevinska direkcija Srbije pod komercijalnim uslovima stanove prodavala po subvencionisanim cenama i od prihoda koje je imala vraćala sredstva koja je uzimala od banaka. Pokrenut je najveći investicioni poduhvat u građevinarstvu u poslednjih 30 godina i osim toga što se u naselju "Stepa Stepanović" gradi 4.600 stanova, ovih dana su počeli i prvi radovi na gradilištu u naselju "Dr Ivana Ribara" na Novom Beogradu, gde će biti izgrađeno oko 800 stanova.

Početkom maja prva useljenja u stanove na VoždovcuMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je danas da će prva faza radova u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu biti završena do kraja aprila, a da se početkom maja očekuju prva useljenja u 500 stanova.

Ostale faze radova u tom naselju će se završavati po predviđenoj dinamici podsećajući da je završeno kompletno finansiranje tog projekta.

Ministar Dulić je podsetio da je to projekat koji nije finansiran iz budžeta već tako što je Građevinska direkcija Srbije pod komercijalnim uslovima stanove prodavala po subvencionisanim cenama i od prihoda koje je imala vraćala sredstva koja je uzimala od banaka.

Pokrenut je najveći investicioni poduhvat u građevinarstvu u poslednjih 30 godina i osim toga što se u naselju "Stepa Stepanović" gradi 4.600 stanova, ovih dana su počeli i prvi radovi na gradilištu u naselju "Dr Ivana Ribara" na Novom Beogradu, gde će biti izgrađeno oko 800 stanova.

Rok za završetak stanova u naselju "Dr Ivana Ribara" je 16 meseci od dana započinjanja radova, a narednih dana u Srbiji trebalo bi da počne i izgradnja socijalnih stanova u 12 gradova.

Definisana je maksimalna prodajna cena od 500 evra po kvadratnom metru sa PDV-om i ona je prihvatljiva ekonomski ugroženim kategorijama stanovništva.

Ministar Dulić je rekao da se nada da će i u budućoj Vladi biti osmišljeno još nekoliko modela stanogradnje kojima će građanima biti omogućeni povoljni uslovi da dođu do svog krova nad glavom. Reč je o stotinama zgrada koje su započete, da bi se sa jedne strane omogućilo građevinskoj operativi da bude uposlena u teškim ekonomskim vremenima, a sa druge strane, da bi se omogućilo građanima da dođu do stanova koji su značajno povoljniji po cenama nego što je situacija na tržištu bila tada.

Kada je reč o projektima unapređenja energetske efikasnosti zgrada, on je kazao da očekuje da će biti mnogo više konkursnih predloga nego što je planirano sredstava u ovoj godini za te namene. Od 1, 3 milijarde dinara u ovoj godini, milijarda je namenjena lokalnim samoupravama za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim objektima, a 300 miliona će se udružiti sa bankarskim sredstvima i ponuditi građanima da promene vrata, prozore, poprave krovne konstrukcije, srede fasade.

Takođe, Dulić je ukazao da je važno to što su mnogi gradovi predložili projekte koji su tiču popravke, obnavljanja, rekonstrukcije obdaništa, domova zdravlja, kulturnih ustanova, koje su građene pre više decenija i u čije se održavanje nije mnogo ulagalo. Očekuje se da će se zahvaljujući ovom projektu zaposliti nekoliko hiljada građevinskih radnika u ovoj godini, a sredstva za te namene biće vrlo brzo data opštinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik