Uskoro izgradnja jeftinih stanova

Bez autora
May 30 2010

Vrlo brzo će biti raspisan tender za izgradnju oko 5.000 jeftinih stanova na prostoru beogradske kasarne "Stepa Stepanović" i radovi bi trebalo da počnu krajem avgusta ili početkom septembra. Taj projekat se sada finalizuje, ulazi u svoju završnu fazu što se tiče urbanističkog planiranja. Očekuje se projekat veoma brzo i da radovi na izgradnji zgrada počnu krajem avgusta ili početkom septembra. U ovom trenutku Građevinska direkcija Srbije sprovodi procedure koje se tiču obezbeđivanja finansiranja projekta. Namera im je da to pre svega rade domaći izvođači i da ti stanovi budu prodati što je pre moguće. To je fantastična lokacija, stanovi će biti predivni, radiće se od kvalitetnih materijala, biće prodavani od poznatog kupca, legalni, uknjiženi i ono što je važno - njihova cena će biti maksimalno 1.290 evra po kvadratu. U mnogim gradovima građevinska preduzeća ušla su u postupke za dobijanje mogućnosti finansiranja izgradnje jeftinih stanova i njihova gradnja će početi u narednim nedeljama i mesecima. Prvo gradilište biće otvoreno u Obrenovcu.

Uskoro izgradnja jeftinih stanovaTender za izgradnju 5.000 jeftinih stanova na prostoru kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu biće ubrzo raspisan, izjavio ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, najavljujući slične projekte i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić najavio da će vrlo brzo biti raspisan tender za izgradnju oko 5.000 jeftinih stanova na prostoru beogradske kasarne "Stepa Stepanović" i da bi radovi trebalo da počnu krajem avgusta ili početkom septembra.

"Taj projekat se sada finalizuje, ulazi u svoju završnu fazu što se tiče urbanističkog planiranja. Očekujemo projekat veoma brzo i da radovi na izgradnji zgrada počnu krajem avgusta ili početkom septembra", rekao je Dulić agenciji Tanjug.

Ministar je rekao da u ovom trenutku Građevinska direkcija Srbije sprovodi procedure koje se tiču obezbeđivanja finansiranja projekta.

"Namera nam je da to pre svega rade domaći izvođači i da ti stanovi budu prodati što je pre moguće. To je fantastična lokacija, stanovi će biti predivni, radiće se od kvalitetnih materijala, biće prodavani od poznatog kupca, legalni, uknjiženi i ono što je važno - njihova cena će biti maksimalno 1.290 evra po kvadratu", istakao je Dulić.

Ministar je naveo da su u mnogim gradovima građevinska preduzeća ušla u postupke za dobijanje mogućnosti finansiranja izgradnje jeftinih stanova i da će njihova gradnja početi u narednim nedeljama i mesecima, kao i da će prvo gradilište biti otvoreno u Obrenovcu.

"U svakom slučaju imamo para i pozivamo svakog ko hoće da gradi da se priključi tome", poručio je Dulić.

Ministar Dulić je rekao da je u pripremi, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, još nekoliko lokacija na kojima će se graditi po istom modelu kao što će biti na prostoru kasarne "Stepa Stepanović" i dodao da se pregovara sa Vojskom da se slične lokacije ponude i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije trebalo bi, po ugovoru sa Građevinskom direkcijom Srbije, da pripadne 21 odsto izgrađenih površina na prostoru kasarne na Voždovcu odnosno oko 52.500 kvadratnih metara.

Kriza posebno pogodila tržište nekretnina

Dulić tvrdi da je građevinska industrija u Srbiji u krizi pre svega zbog svetske finansijske krize i velikih problema u finansiranju novih projekata, loše situacije na tržištu nekretnina, dugovanja i drugih problema.

Ministar je naveo i da su planirani razgovori sa više ministarstava da se ove godine u okviru podrške građevinskoj industriji počne renoviranje ili izgradnja sportskih objekata, bolnica i škola.

"Dakle, stojimo na raspolaganju svakom ko je spreman da investira u različite objekte, samo da nam građevina krene. Hoćemo da pomognemo svakome ko hoće da radi", naglasio je ministar.

Govoreći o izdavanju građevinskih dozvola u Beogradu, Dulić je rekao da uvek postoje problemi zbog prilagođavanja administracije novim zakonima.

Ministar Dulić istakao da bez obzira na to Zakon o planiranju i izgradnji funkcioniše na teritoriji cele zemlje.

"Mi svakog dana pratimo broj izdatih dozvola i možemo da kažemo da je u Beogradu izdat značajan broj lokacijskih dozvola, da se sada nalaze u postupku projektovanja i da ćemo sigurno vrlo brzo imati prve građevinske dozvole", naveo je Dulić.

Ministar je pozvao sve zainteresovane da iskoriste mogućnost etapne gradnje, koja podrazumeva da se na osnovu lokacijske dozvole i tehničkog overenog projekta konstrukcije, bez čekanja na druga dokumenta, može ući u gradilište i početi gradnja skoro do krovne konstrukcije iako još nije dobijena građevinska dozvola za ceo objekat.

Dulić je dodao i da su sve lokalne samouprave dužne da omoguće etapnu gradnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik